Här strejkar vårdpersonalen – från norr till söder
Vårdstrejken har nu pågått i veckor – och trots att parterna återvänt till förhandlingsbordet är konflikten långt ifrån löst. Men hur påverkas vården där du bor? Arbetet har svaret.
UPPDATERING. 28 juni blåstes strejken av då ett nytt avtal stod klart mellan Vårdförbundet och SKR och Sobona.
Västerbotten – Universitetssjukhuset hårdast drabbat
I region Västerbotten strejkar 272 av Vårdförbundets medlemmar. Från början var de ytterligare 55 men efter förhandlingar om samhällsfarlighet har den personalen undantagits från strejken.
Verksamheter som påverkas är infektionskliniken, ögonkliniken och hjärtcentrum vid Universitetssjukhuset i Umeå. Även flera vårdcentraler i Umeå påverkas.
Utöver det berörs bland annat vårdcentraler i Lycksele, Skellefteå samt regionens bemanning av vårdguiden 1177.
Stockholm – närmare 800 strejkar
Vårdpersonal på Karolinska universitetssjukhuset, Danderyds sjukhus samt Södersjukhuset är uttagna i strejken. Sex av regionens elva närakuter ingår också: Danderyd, Haga, Handen, Huddinge, Järva och Rosenlund. De är öppna men kan ta emot färre patienter än normalt.
Förutom det är elva vårdcentraler samt centrum för diabetes, obesitas, neurologi, reumatologi och beroendecentrum på olika sätt drabbade.
Totalt strejkar 785 barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor i region Stockholm.
Östergötland – strejken avbruten
I Östergötland strejkade tidigare strax under 400 personer på bland annat Universitetssjukhuset i Linköping samt på 26 vårdcentraler. Sedan den 24 juni har dock alla återvänt till arbetet efter att facket dragit tillbaka varslet.
Enligt Vårdförbundet beror det på att man redan gjort så många undantag om samhällsfarlighet att strejken inte längre har effekt.
– Vi har suttit i upprepade förhandlingar med arbetsgivaren om den påstådda samhällsfaran och vi har gjort så många undantag redan. Nu såg vi att kraven på ytterligare undantag skulle göra att strejken inte märks alls, säger Amanda Barkarö, lokal konfliktledare för Vårdförbundet i Östergötland till Vårdfokus.
Västra Götaland – 19 avdelningar på Sahlgrenska
Enligt uppgifter från regionens pressavdelning strejkar i dagsläget drygt 600 personer i regionen. Men då rör det sig inte om heltider. Många varsel är deltidstjänster.
På Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg påverkas hela 19 avdelningar. Även Norra Älvsborgs sjukhus, Uddevalla sjukhus, Skaraborgs sjukhus samt Alingsås lasarett, Angereds närsjukhus, Högsbo närsjukhus och Kungälvs sjukhus påverkas.
Också i Västra Götaland pågår förhandlingar om samhällsfarlighet – så fler undantag kan bli aktuella.
Skåne – barnmorskor strejkar i Lund
I Skåne strejkar omkring 500 vårdanställda. Påverkas mest gör universitetssjukhusen i Malmö och Lund. Utöver det handlar det om fem vårdcentraler samt en barnmorskemottagning i Lund.
Siffran förändras hela tiden på grund av förhandlingar om samhällsfarlighet. Ett exempel där färre personer tagits ut i strejk än vilka som faktiskt varslades är Ystad lasarett.
Övertidsblockaden påverkar alla
Utöver strejken i sig omfattas samtliga regioner i Sverige av en övertids- och mertidsblockad. Den innebär att 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inte får jobba utöver sin schemalagda tid. Det råder också nyanställningsstopp i samtliga regioner.