Det har varit en minst sagt omtumlande vår för Hotell och restaurangfacket.

Inför LO-kongressen i maj ställde förbundets ordförande Malin Ackholt upp som kandidat till förbundsstyrelsen. Detta för att några månader senare ratas av valberedningen i samband med att den då relativt okände vice ordföranden Pim van Dorpel lanserades som ny kandidat till ordförandeposten.

Men även han tog tillbaka sin kandidatur – så sent som kvällen innan LO-kongressen skulle starta.

Skälet till det var att han som ung hade rörts sig i vit-maktmiljöer – något han inte informerat valberedningen om och vilket han senare berättade om i en intervju med Arbetet.

Ackholt: “Saknas förutsättningar att verka i våra roller”

Nu meddelar båda HRF-toppar att man inte längre ser en väg framåt att leda förbundet.

– Jag kan konstatera att det inte längre finns rätt förutsättningar för oss att verka i våra roller. Vi tar ansvaret och lämnar utrymme till andra som kan ta förbundet framåt, säger Malin Ackholt i ett pressmeddelande.

– Det har varit en utvecklande men också en utmanande tid. Nu har Malin och jag gemensamt kommit fram till att det är dags för oss att stiga åt sidan och låta andra ta ansvar för HRF, säger Pim van Dorpel i samma pressmeddelande.

Maktkamp i HRF

Efter kongressen meddelade HRF att man skulle hantera frågan om Van Dorpels framtid i förbundet under ”ordnande former”.

Men enligt en artikel i Hotellrevyn har det varit lättare sagt än gjort. Spänningarna har helt enkelt blivit för stora när två aspirerande LO-ledare velat återvända till HRF.

Källor till tidningen talar också om en maktkamp mellan Ackholt och Van Dorpel.

”HRF som organisation behöver läka. Både Pim och Malin måste fråga sig om det är det bästa för organisationen att hantera deras maktkamp. Det är förbundsstyrelsen som måste lösa det här, det kan inte vi i personalen göra.” har en anställd tidigare sagt till tidningen.

Presstjänsten: “De har tagit semester”

Enligt HRF:s pressansvarige svarar varken Malin Ackholt eller Pim van Dorpel på frågor om det plötsliga avhoppet. ”De har tagit välbehövlig semester” är beskedet.

De tar över

Fram till nästa kongress, 2025, kommer förbundet ledas av Eva-Lotta Ramberg, som i dag är förbundsjurist på HRF. Ny vice ordförande blir ombudsmannen Daniel Jernström.