En person i Göteborg som arbetat vidare på Tesla under hela strejken lade ned sitt arbete förra veckan. Det säger ombudsmannen Karl-Henrik Rosberg.

– Det betyder jättemycket. De medlemmar som är ute och strejkar välkomnar nya personer med öppna armar, säger han.

Han lägger till att det också är jätteviktigt för IF Metall.

– Det är någonstans det en konflikt handlar om, att så många som möjligt ska lägga ned arbetet. Om fler ansluter kan det vara en nyckelfaktor till att det till slut blir en lösning som vi vill se.

Och fler har faktiskt gjort just det.

Fler i Stockholm och Malmö

I Stockholm gick två personer som har arbetat trots den över halvårslånga konflikten ut i strejk under andra halvan av maj.

– Det är klart att det är positivt för vår del att fler av de anställda förstår vikten av att ha ett kollektivavtal, säger Stefan Leiding på IF Metall i Stockholm.

I Malmö har tre personer anslutit under våren. Arbetet skrev i slutet av april om Josef och Niklas, båda heter egentligen något annat, som då lagt ned sitt arbete.

– Det var osäkerhet, oro för att förlora jobbet. Jag behövde min inkomst, sa Niklas om varför han först fortsatte arbeta.

Sedan intervjun gjordes har alltså en tredje person i Malmö gått ut i konflikt.

Minst sju nya i strejk

Även i Örebro har strejken utvidgats under våren enligt avdelningens ordförande Inga Vintervärn. Hon vill inte kommentera om det rör sig om en eller flera personer.

Minst sju personer som tidigare har jobbat trots IF Metalls strejk har alltså lagt ned sitt arbete under de senaste månaderna. 

Karl-Henrik Rosberg i Göteborg tror att en anledning kan vara att det blivit stor press på dem som är kvar och jobbar när erfarna tekniker gått ut i strejk. Josef i Malmö tog också upp den känslan i intervjun i april.

– Jag kände mig ganska ensam i verkstan. Det var väldigt jobbigt, sa han.

Andra lämnar strejken

Samtidigt finns det också de som först strejkade som har fallit ur konflikten längs vägen.

I Göteborg har en person gått till ett jobb på ett annat företag – och därmed alltså lämnat både Tesla och strejken. Dagens Arbete har intervjuat Gustav DeLawyer som tagit samma beslut i Uppsala, att gå till ett helt annat företag.

– Dagarna blev längre och längre, till slut gick det inte längre, säger han till tidningen. 

Han hoppas att det ska bli ett kollektivavtal på Tesla, men säger att han klättrade på väggarna av att strejka.