Arbetet har tidigare rapporterat om det stundande experimentet där en rad arbetsplatser ska testa att korta ner arbetstiden. Men det finns gott om arbetsplatser som redan infört kortare arbetstider. Här kommer några exempel:  

Förskolor testar kortare arbetstider 

På två förskolor i Göteborg jobbar man numera sju timmar om dagen – veckoarbetstiden har minskats med fem timmar. Initiativet är del av ett pilotprojekt som kommunen genomför, rapporterar Kommunalarbetaren

Personalen på förskolorna har sedan januari jobbat 35 timmar i veckan och försöket kommer vara till årsskiftet. Därefter kommer kommunen utvärdera hur projektet har gått. 

Barnskötarna Helene Joabsson och Maida Haidar som jobbar på förskolan Konvaljegatan 8, en av förskolorna som är delaktiga i projektet, märker av en skillnad. 

– Vi har energi till att faktiskt prestera mer på jobbet, säger Helene Joabsson, till Kommunalarbetaren

– Man hinner både vila och röra på sig, säger Maida Haidar. 

Bytte ut löneökningar mot sex timmars arbetsdagar 

På Svenska Manometerfabriken bytte de anställda ut löneökningar mot sex timmars arbetsdagar under tre år, rapporterar Dagens Arbete. När åren gått fick de anställda återigen löneökningar – samtidigt som de fick behålla sex timmars arbetsdagar. 

– Jag tror att sex timmars arbetsdag leder till en bättre personalvård och ett bättre arbetsklimat. Långsiktigt är det bra för vilket företag som helst, säger företagets vd Daniel Liss till tidningen. 

Även personalen uttrycker sig positiva om att jobba kortare dagar. 

– Man blir piggare på jobbet och piggare hemma, säger Lars-Erik Dahlström, till Dagens Arbete

Samtidigt förväntas personalen jobba mer effektivt under de sex timmars arbetsdagarna. Enligt Lars-Erik Dahlström leder det ibland till att det blir stressigare, men att man som kollegor hjälps åt mer. 

Kortare arbetstider blev succé  

”Miraklet i Ljusdal” – så lyder rubriken till slutrapporten om ett försök med kortare arbetstider, rapporterar Dagens Samhälle. Det är forskare som namngett rapporten – de följde införandet av 35-timmarsveckor vid socialförvaltningen i Ljusdal.  

Det blev alltså ett succéprojekt. Innan försöket drog i gång, 2018, tampades förvaltningen med höga konsultkostnader, svårigheter med rekrytering och stressad personal. Ett år senare hade man infört arbetstidsförkortningen permanent och fått till full bemanning. 

Samtidigt som de anställda skulle klara av samma arbetsuppgifter på kortare tid minskade stressen. Det förklarar socialsekreteraren Maria Berglund med att arbetet har effektiviserats och att alla tjänster blivit tillsatta.   

– Nu kan jag återhämta mig och ha tid för livet efter jobbet, säger Maria Berglund till Dagens Samhälle om effekten av de kortare arbetsdagarna

Jobbar mindre – får full pension 

Initialt införde Avesta kommun modellen 80-90-100, som innebär att äldre medarbetare jobbar 80 procent, får betalt för 90 och full tjänstepension, rapporterar Kommunalarbetaren

Numera erbjuder kommunen alla anställda som fyllt 62 år i stället möjligheten att jobba 80 procent, få lön för 80 procent – men full tjänstepension inbetald.

Marie Boström, 64 år, berättar för Kommunalarbetaren att hon jobbat inom vården sedan hon var 17 år och att det börjar kännas i kroppen. 

–  Det gjorde väldigt stor skillnad att gå ner till 80 procent. Jag fick bort sju skift på ett åttaveckors-schema, säger hon till tidningen