Hur ser framtidens arbetsplats ut? 

Det är frågan som drev Anna-Carin Alderin till att ta kontakt med organisationen 4 Day Week Global. I dag är hon svensk representant för den globala organisationen som genomfört försök med fyradagars arbetsveckor i flera länder.  

– Vi vet att många mår dåligt i dag och det finns många stressrelaterade problem. Jag är intresserad av hur vi kan få mer hållbara arbetsplatser genom att jobba annorlunda, säger hon. 

Ingår i metastudie

Nu kommer det för första gången genomföras en studie om fyradagarsveckan i Sverige under ledning av Lena Lid Falkman, forskare vid Handelshögskolan och Karlstads universitet. Anställda på ett tiotal privata företag, kommunala bolag och regioner runt om i landet kommer under ett halvår att jobba 80 procent med full lön.

Resultaten ska också inkluderas i den globala studie som 4 Day Week Global gör i samarbete med universitetet i Cambridge och Boston College. När ett liknande försök gjordes i Storbritannien valde 56 av 61 företag att fortsätta med fyradagarsveckan – 18 företag införde det permanent. 

”Fördelarna väger tyngre”

Den svenska studien sätter i gång i höst. Men företaget Altitude Meetings har redan smygstartat sedan i höstas. Varannan vecka jobbar bolagets anställda 32 timmar i stället för 40. 

Aylin Daut Shad jobbar som projektledare på företaget, som bland annat driver en konferensanläggning i Malmö.  

– För mig känns det nästan otänkbart att gå tillbaka till att jobba som tidigare nu när jag fått ett smakprov. Fördelarna väger mycket tyngre än nackdelarna i mitt fall. Jag har hittat en struktur och ett arbetssätt som fungerar för mig, säger hon. 

Återhämtning, mer energi och en mer värdefull fritid är några exempel på fördelarna. Utmaningarna ligger i veckorna då det är extra mycket att göra. 

– Då finns risken att man faller i en spiral där man blir för stressad. 

Samtidigt upplever hon att kollegorna har blivit bättre på att hjälpa varandra, så att alla kan få ihop det. 

– Vi underlättar för varandra så att det blir rättvist. 

Yasemin Arhan Modéer, vd på Altitude Meetings
Yasemin Arhan Modéer, vd på Altitude Meetings

”Folk blir provocerade”

Yasemin Arhan Modéer, vd på Altitude Meetings, har valt att företaget ska börja tidigare med fyradagarsveckan då ”det är lika bra att rycka av plåstret”. Centralt i studien är att fokusera på leverans i stället för antal jobbade timmar. Något som väcker reaktioner.

– Folk blir provocerade av oss och vill få mig att förstå att fyradagarsveckor inte fungerar på alla arbetsplatser. Men vad gör de? Fokuserar i stället på att alla ska vara med på alla jäkla möten. Då har de i alla fall koll på att var de anställda håller hus. Har du inte koll på vad du vill ha för leverans är det klart att du jagar timmar som chef – för du har ingen kontroll, säger hon. 

Anna-Carin Alderin.
Anna-Carin Alderin.

Tre ingångar

Arbetsplatser drabbade av sjukskrivningar, företag som har svårt att attrahera och behålla personal, och nyfikna bolag med innovativa ambitioner. Det är tre ingångar som Anna-Carin Alderin har noterat när hon får in intresseanmälningar till studien.  

– Jag tror att det finns möjligheter inom de flesta sektorerna, säger hon. 

Det tror även forskaren Lena Lid Falkman, även om det finns branscher där omställningen kan bli svårare. 

– Tunga jobb som är låsta till specifika tider och platser har andra utmaningar än kunskapsjobb. De skulle gynnas av mer återhämtning – men då behövs mer personal, säger hon. 

Fokus på arbetsmiljön

Alla deltagare kommer under studiens gång få värdera sina upplevelser kring lycka, mening, hälsa och produktivitet i enkätundersökningar. Dessutom kommer forskarna följa en grupp närmare för att få en djupare förståelse. 

Hur känns det att göra studien när kortare arbetstid blir en politiskt allt hetare fråga? 

– Det kan ju skapa en dragkraft, att fler blir intresserade av att delta och det är kul. Jag hoppas bara att det här inte bli en partipolitisk fråga utan att man kan se på det på ett nyktert och objektivt sätt. Vi vet ju hur mycket sjukskrivningar vi har, inte minst på grund av stress. Låt oss fokusera på om vi kan få bättre arbetsmiljö när vi förkortar arbetstiden, säger Lena Lid Falkman.  

Fyradagarsveckan

Organisationen 4 Day Week Global, grundades av nyzeeländarna Andrew Barnes och Charlotte Lockhart, efter att de genomfört ett försök med kortad arbetstid i deras fastighetsbolag. 

De har tagit fram en princip för att kapa heltidstjänster med 20 procent, behålla full lön och samma produktivitet.  

Sedan dess har runt 400 företag i en rad länder, så som USA, Spanien, Island och Brasilien genomfört försök med fyradagarsveckan. 

Resultaten förs in i en metastudie av forskare vid Boston College och universitet i Cambridge.