Den 9 juni går Sverige till val. Ett val som av många beskrivs som ett ödesval. Vi håller med.

Runt om i Europa så går utvecklingen åt fel håll. Ojämlikheten ökar. De som har mest får ännu mer, medan de som har minst får ännu mindre. Samtidigt som antalet dollarmiljardärer ökar, går i snitt nio personer i EU till jobbet varje dag utan att komma hem igen.

Sanningen är att siffran över arbetsplatsolyckor med dödlig utgång troligtvis är högre på grund av det mörkertal som finns. Det är fullständigt oacceptabelt.

Utnyttjas på jobbet

EU är en möjligheternas union. Genom den får unga möjligheten att studera i Barcelona, bli kär i Rom eller ta ett jobb i Berlin. Men den fria rörligheten utnyttjas av kriminella företag.

Vi ska sätta hårt mot hårt för att bekämpa den växande arbetslivskriminaliteten. Den ställer till det och driver på så att samhällskontraktet vittrar sönder. Därför måste vi ha reformer som angriper kriminella företagare genom att göra det svårare att fuska, enklare att åka fast och mer kännbart att bli straffad.

De regler som idag finns i EU gör det enkelt för kriminella företag att utnyttja sina anställda och komma undan med det. På flera platser i unionen kan oseriösa företag konkurrera ut schyssta företag, och således tvinga in arbetare i osäkra anställningar med förkastliga villkor. Det kan inte få fortsätta på det viset.

För få unga röstar

Den nollvision för dödsfall i och av arbetet som arbetades fram av svenska socialdemokrater under mandatperioden ska förverkligas. Det är så vi skapar ett tryggare och mer rättvist Sverige och Europa.

Vi tror på ett starkt och rättvist Europa där du som ung kan resa, studera och arbeta. Men det kräver ett parlament som står på de ungas sida. I valet till Europaparlamentet 2019 röstade endast 44,4 procent av alla unga under 30 år i Sverige. 

Vår uppmaning till dig som ung är därför denna: Framtiden är lika mycket din som någon annans. Ta dig rätten att påverka den.

Den 9 juni kommer vi att rösta för ett Europa där arbetare har schyssta löner och villkor på sina arbetsplatser, och där ingen ska behöva oroa sig över att inte komma hem efter jobbet. Genom att sätta hårt mot hårt kan vi komma åt fusket på arbetsplatser i hela unionen och göra EU lite mer rättvist.