Förra året dog 65 personer i olyckor på sina arbetsplatser. Enligt Folkhälsoinstiutet har den psykiska ohälsan de senaste åren ökat markant, speciellt för kvinnor inom välfärdsyrken. Hela 37 procent av kvinnor mellan 16 – 29 år lider av stress.

Men misströsta inte, får vi veta genom den våg av självhjälpskurser som just nu sveper över Sverige. Enligt den senaste vågen går det mesta av din ohälsa nämligen att rätta till, bara du rör på dig och tänker rätt.

Nyliberala självhjälpsdrömmen

Hälsoledaren just nu är psykiatern Anders Hansen som genom böcker, tv-program och artiklar sprider konsten att hålla sig fysiskt och psykiskt frisk. Hoppa och studsa och tänk positivt så mår du bra! Och så kan ju verkligheten eventuellt beskrivas.

Om man utelämnar allt som har med makt på jobbet att göra. Och inkomst. Och arbetsvillkor. Och bemanningslistor, tjänstgöringspass, säkerhetsarbete. Eller bostadssituation.

Sådana frågor finns inte med i den nyliberala självhjälpsdrömmen.

Utelämnar arbets- och livsvillkor

Vi har genom årens lopp sett mängder av gurus som lyckats bli miljonärer genom att skriva folk på näsan om vilken gurkinpackning som är bäst. Och på 1970-talet ploppade drösvis med hemsnickrade healare upp ur marken efter att de hade läst orientaliska skrifter och gav recept på själens och kroppens rening medels gurkmeja och koriander och genom att tänka rätta tankar.

Anders Hansens metoder är helt säkert mer forskningsbaserade. Att det är bra att röra på sig är ju knappast en udda insikt.

Men om man utelämnar arbets- och livsvillkor och framför allt maktbalansen på arbetsplatser blir råden inte bara selektiva, de blir dessutom kraftigt stigmatiserande. Och politiska.

Tänker du inte rätt är det ditt eget fel.

Som en klapp på huvudet

Det passar bra in och fångas upp av vår konservativa regerings utpekande av fattiga, sjuka och arbetslösa som ensamt skyldiga till sin situation.

Det öppnar för de scener vi nu har sett, när statsminister Kristersson och finansminister Svantesson för några veckor sedan kallade pressen till ett soppkök vid Stockholms Central där de med stora leenden en stund delade ut mat i påsar till köande fattigpensionärer.

Soppkök och matcentralet är bra när regeringen tvingat ned delar av befolkningen i fattigdom. Att samma regering i stället för att ta sitt ansvar och säkra befolkningens trygghet och inkomster delar ut matpåsar till de ”fattiga satarna” är en klapp på huvudet – ett hån.

Att du själv har ansvar för ditt mående och din situation passar med andra ord den nyliberala ideologin.

En dåligt förankrad bygghiss som tar fem människors liv blir inte säkrare av att byggjobbare tar en joggingtur.

Men det finns faktiskt yttre faktorer som påverkar också vanliga människors hälsa.

Det är bra arbetstider, lugnare arbetstempo, säkrare arbetsplatser, utbyggd välfärd, rimliga inkomster, stöd till utsatta familjer, och framför allt, jobb och utbildning.

På alla dessa områden, och det gäller verkligen alla dessa områden, har vi sett en försämring för vanliga löntagare under landets nuvarande M-SD-styre.

En dåligt förankrad bygghiss som tar fem människors liv blir inte säkrare av att byggjobbare tar en joggingtur.

Maktstrukturer på arbetsplatsen måste ändras

Ökad stress i arbetslivet förändras inte genom att anställda ”finner sin inre harmoni” utan först när maktstrukturer ändras på arbetsplatsen.

Först då kan arbetare slippa slitas ned i rullstol eller gå på rehab med avhuggna fingrar eller dväljas i mörka rum med utmattningssyndrom medan Anders Hansen och hans kompisar joggar förbi i det liberala mönstersamhället.