”Du behöver inte vara orolig.”

Så avslutade en polis samtalet med mig för några år sedan när jag fick veta att mitt namn fanns med på en lista över politiker som skulle mördas.

En högerextrem terrorist hade under en längre tid samlat på sig sprängämnen, knivar, patroner och olika tillhyggen. Han hade inspirerats av terrordåden i Oslo då 77 oskyldiga, varav 69 var unga socialdemokrater, mördats av en annan högerextrem terrorist.

Socialdemokrater blir måltavlor

Och han hade förberett en lång dödslista, där mitt namn fanns med.

Jag hamnade på denna lista på grund av mitt engagemang för alla människors lika värde och för att jag, tillsammans med tiotusentals socialdemokrater, arbetar varje dag för att föra samhället i en riktning där alla har lika möjligheter och rättigheter, oavsett bakgrund.

Detta utgör ett hot mot den högerextrema världsbilden, som strävar efter att så splittring och hålla människor isär genom hat och intolerans. För det skulle jag, likt så många andra innan och efter, hotas och tystas.

Hotet uppstår inte i ett vakuum

De här hoten och det här hatet uppstår inte i ett vakuum. De är en direkt konsekvens av det allt mer hårdnande samtalsklimatet och den splittring som högerextrema och antidemokratiska krafter runtom oss vill skapa.

Memes och ”skämt” blir till pricksäkra vapen som syftar till att tysta det demokratiska samtalet och avhumanisera stora grupper. Alla oliktänkande ska skrämmas till tystnad; kvinnor, HBTQ-personer, socialdemokrater, muslimer, fackförbund, icke-vita och fler.

Att dessa krafter använder sig av propagandakanaler för att sprida konspirationsteorier och väcka hat-svansarna med syfte att få tyst på meningsmotståndare är vida känt.

Högerextrema tjänar på desinformation

Att högerextrema rörelser runt om i världen tjänat på den splittring dessa desinformationskampanjer orsakat är också vida känt. Nu är det även känt att det största partiet i Sveriges regeringssamarbete själva har en av dessa trollfabriker.

Kalla fakta avslöjar att Sveriges näst största parti, Sverigedemokraterna, driver en egen trollfabrik. Egna anonyma desinformationskanaler som driver hatet och göder avhumaniseringen av sådana som mig.

Samtidigt som de har nycklar till regeringskansliet, tar del av säkerhetsklassad information och på många verkliga sätt är med och formar vår gemensamma vardag.

Det går inte att bagatellisera det allvarliga hotet detta innebär mot vår gemensamma demokrati, och det förpliktar regeringspartierna och Ulf Kristersson att agera. Innan det blir för sent.