Christian Jönssons mamma Irene Malmkvist hade flera sjukdomsdiagnoser. Hon orkade ändå med jobbet som personlig assistent i Överkalix, så länge hon fick jobba på halvtid och vara sjukskriven på den andra halvan.

– Men så fick hon en ny handläggare på Försäkringskassan, och sjukpenningen drogs in. Då blev pressen för stor, säger Christian Jönsson, ombud från Byggnads som gjorde starkt intryck på LO-kongressen i Stockholm med berättelsen om sin mamma.

Irene Malmkvist begärde att beslutet skulle ändras och drev sitt ärende till förvaltningsrätten, men fick inte gehör.

En kväll i februari 2022 dog Irene ensam hemma i sin säng. Irene, som började jobba när hon var 15 år, skulle ha gått till jobbet dagen efter.

– Bedömningen från min mammas läkare var tydlig. Hon var sjuk och kunde inte arbeta heltid. Men det sket Försäkringskassan i, säger Christian Jönsson.

Läkarens intyg ska väga tyngre

Irene Malmkvists fall är långt ifrån det enda där Försäkringskassan avfärdar intyg från behandlande läkare. 2023 fick 3 769 personer avslag på sin ansökan om sjukpenning efter dag 180. Till LO:s kongress hade Byggnads lämnat motioner med krav på en förändring.

LO ska arbeta för att intyget från den sjukes läkare ”ska utgöra grund” för Försäkringskassans beslut, enligt motionerna. Ett krav som kongressen ställde sig bakom efter votering.

– Innebörden är att den sjukskrivande läkarens intyg ska väga tyngre. Om LO kan få det här omsatt i verklig politik vet vi inte. Med den regering vi har nu kommer det inte hända ett piss. Men jag tror att vi kan få samsyn med Socialdemokraterna, säger Christian Jönsson.

Byggnads motioner innehöll också ett förslag om att Försäkringskassans system med försäkringsläkare borde avskaffas. Men att helt ta bort Förskringskassans kontrollfunktion vore att gå för långt, ansåg kongressen.