Blerona, 17, brännskadades för livet av kokhet olja på Max – 15 frityrolyckor på fem år
Sönderbränd hud, variga blåsor, nervskador och hudtransplantationer. 15 unga anställda har drabbats av frityrolyckor på hamburgerkedjan Max de senaste åren.
Smärtan slår direkt. Hugger som tusen knivar i foten. 17-åriga Blerona Curoja skriker rakt ut. I chock vänder hon sig mot chefen som stöter fram ett ”ojdå” medan han blickar ner mot golvet.
Blerona gör samma sak och upptäcker orsaken till smärtan. Från utrymmet under frityrstationen flödar 180-gradig olja ut över golvet. Den högra skon är helt dränkt.
Skrikande och gråtandes
En kollega rycker tag i Blerona och drar henne därifrån. Skrikandes och gråtandes hoppar hon på ett ben mot chefens rum. Där får hon hjälp att ta av skor och strumpor. Hon får kylbalsam på foten och hjälp att lägga om ett enklare förband.
Samtidigt kör pappa Shukri in på parkeringen utanför. Han tror att de ska åka hem och ha en lugn hemmakväll. I stället bär det av till akuten.
– Det gjorde så fruktansvärt ont. Vi fick sitta där i två och en halv timme. Jag fick Alvedon men det hjälpte ingenting, minns Blerona Curoja, i dag 19, när Arbetet träffar henne i familjens nybyggda radhus i Växjö bara några kilometer från Maxrestaurangen där olyckan inträffade i början av 2022.
Ofta högt tempo
Blerona hade fått jobb där ett halvår tidigare. Läget nära stadens hockeyarena gjorde att tempot ofta var högt. Men det var hennes första arbete och en bra möjlighet att tjäna pengar vid sidan om tredjeårsstudierna på gymnasiet.
Hon tog sig an uppgiften med stor entusiasm.
– Jag jobbade mycket helger och kvällar. Så här i efterhand tycker jag att jag lade för mycket tid på det. Vad tar dig längst liksom, Max eller skolan?
På akuten får Blerona hjälp att spräcka blåsorna på huden som redan börjat bildas. Trots att frityroljan bränt ett stort område på foten tror vårdpersonalen att skadan kommer att självläka. Så blir det inte.
– Första natten hemma var brutal. Jag grät hela tiden. Min mamma fick sova bredvid mig, berättar hon.
Inte ensam om att ha bränt sig
Blerona är långt ifrån ensam om att ha bränt sig på frityrolja på Max, visar Arbetets granskning. Av 31 anmälda arbetsolyckor de senaste fem åren har 13 lett till brännskador på grund av olja. Två är länkade till arbete med fritöserna, även om ingen brändes av själva oljan. Ytterligare fem fall är halkolyckor som kopplas till oljespill eller hala golv.
Upplevelsen av intensiv smärta och chock återkommer i flera av anmälningarna till Arbetsmiljöverket.
”Det bränner som eld och senare under kvällen får jag blåsor över foten inklusive alla tår som under de kommande dagarna utvecklas och blir större”, skriver en anställd som själv anmälde sitt olycksfall i Norrköping 2021.
”Fritöserna var väldigt smutsiga i baden eftersom oljebytet inte nyligen var utfört. Den feta frityroljan fastnade därför och åkte in djupt i handen …” ”Hen har beskrivit förloppet och kvällen som det värsta i dennes liv”, beskriver en chef i en anmälan från Vasagatan i Stockholm 2018.
Dagarna efter olyckan ligger Blerona Curoja mest i soffan. Föräldrarna hjälper henne med det mesta men på toaletten måste hon gå. Under ett försök att ta sig till badrummet svimmar hon.
Vid ett återbesök på sjukhuset visar det sig att sjukvårdens initiala bedömning var fel. Oljan har bränt sig djupare än man trott och foten har börjat vitna – ett tecken på att hon behöver göra en hudtransplantation. Det bästa sättet är att skära loss hud från höften och lägga över den brännskadade foten.
Missar skola
Det innebär en lång sjukskrivning och en ännu längre konvalescens. Hon kommer att missa skola, fritidsaktiviteter, kanske till och med sommarens familjesemester till Kosovo.
Några dagar senare genomförs operationen. På grund av covid-19 bär vårdpersonalen skyddsutrustning och masker. Hon sövs ner. När hon vaknar har hon 40 stora häftklamrar på foten. Hon skäms över sitt tillstånd.
– Jag var äcklad över mig själv. Det såg så hemskt ut, säger hon.
Tiden efter innebär dagliga turer till centrallasarettet i Växjö för omläggning av såren. I samma veva blöder operationssåret på höften igenom vilket leder till fler sjukhusbesök och en ännu längre läketid.
– Jag blev deprimerad. Det är inte bara smärtan, utan vad det gör med psyket. Skolan påverkades och jag tappade betyg i flera ämnen, säger Blerona Curoja.
Samtidigt inleds en utredning där både Polisen och Arbetsmiljöverket är inkopplade. Förhör genomförs med Blerona och hennes chef. En dialog förs med tillverkaren av fritösen.
Dåliga rutiner
Slutsatsen blir att det är en kombination av eftersatt underhåll och dåliga rutiner som orsakat olyckan.
I förundersökningen framgår att oljan svämmade över när den skulle pumpas ner i en filtreringslåda under frityrstationen, en maskin med smeknamnet ”hunden”. Ett hjul och en skyddsplåt var slitna och en visare var feljusterad. Dessutom hade fritösen fyllts på med för mycket olja.
Enligt åklagarens bedömning hade Max inte gjort vad som ”skäligen kunnat krävas för att förebygga olyckan” och därmed gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott. För det fick företaget böta 200 000 kronor.
– Det är bra och jag uppskattar att det utreddes av polisen. Samtidigt fick jag betydligt mycket mindre i skadestånd än vad Max fick betala i böter, säger Blerona Curoja som inte vill berätta exakt hur mycket hon fick.
Förutom Bleronas fall har ytterligare två ärenden utretts som arbetsmiljöbrott. Båda inträffade på samma restaurang i Nyköping 2021 och 2022.
I det ena fallet halkade en kvinna på en oljefläck och hamnade med hela armen upp till axeln i fritösen. Olyckan resulterade i tredje gradens brännskador och skador på nervsystemet. Under lång tid efteråt behövde kvinnan äta nervmedicin och få behandling av terapeut.
Den andra olyckan i Nyköping rör en person Arbetet kallar John. Hans historia är slående lik Bleronas.
– Jag hade upplärning med en ny tjej och pratade med henne samtidigt som jag packade ner mozzarellasticks. Helt plötsligt började olja flöda ut från under fritösen. Jag fick totalpanik.
Filtret hade inte bytts
Precis som i Bleronas fall var det fel på filtreringsmaskinen. Den svämmade över eftersom filtret som inte hade bytts och därför täppts igen av slagg och matrester.
Efter några veckor hemma blev Johns fot infekterad. Han beskriver det som det mest plågsamma han varit med om.
– I vanliga fall bodde jag på övervåningen i vårt hus. Men när det var som värst orkade jag inte ta mig upp för trappan, säger han.
Med en hårsmån undslapp han operation. I dag återstår endast fula ärr på foten tillsammans med en känsla av besvikelse gentemot Max.
Enligt John påstod Max att han inte hade något kontrakt när olyckan inträffade. Därmed skulle de inte betala hans sjukskrivning. När kontraktet hittades gick de med på att betala 25 procent i sjuklön.
– Det var vad jag hade på papper så jag kunde inte säga något. Men jag var inbokad på 100 procent den sommaren och förlorade därmed en massa inkomst, säger John och fortsätter:
– Jag känner mig lurad. För mig är Max ett mångmiljonföretag som utnyttjar okunniga ungdomar.
Böter på 400 000
Även i Johns fall slogs det fast att Max var skyldiga till arbetsmiljöbrott. För hans olycka, samt för den andra incidenten i Nyköping, fick kedjan böta 400 000 konor.
Arbetet har i flera veckor sökt Max för en intervju. Ingen hr-ansvarig eller högre personalchef har velat ställa upp. I stället svarar kedjans pressansvariga Helena Stenqvist via mejl.
Av 31 anmälda arbetsolyckor de senaste fem åren har 13 lett till brännskador på grund av olja. Ni har bedömts vara skyldiga till arbetsmiljöbrott i tre fall på kort tid. Är det säkert att arbeta på Max?
– Max är en säker arbetsplats. I en köksmiljö finns det risker och vårt jobb är att minimera dessa. Något vi kontinuerligt arbetar med, skriver hon och fortsätter:
– Vi rekryterar och nyanställer flera tusen nya medarbetare per år och säkerhet är en prioriterad fråga. Att vi trots detta har haft arbetsolyckor är något vi tar på största allvar. Det har även har lett till förändringar hur vi utbildar för en säker arbetsmiljö. Varje arbetsplatsolycka är en för mycket.
Men trots det så har läckagen från fritöserna fortsatt. Ett exempel är Max Häggvik norr om Stockholm.
– Det har hänt hos oss två gånger, berättar skyddsombudet Kim Franzén som strax före jul 2023 anmälde en läckande filtreringsmaskin till Arbetsmiljöverket.
Ingen skadades och efter en inspektion valde han att dra tillbaka anmälan. Men på grund av de allvarliga olyckorna som inträffat finns oron kvar, säger Kim Franzén.
– Det kommer alltid uppstå stressiga situationer där det finns risk att man gör fel med fritösens rengöringsrutiner. Min önskan är att man tekniskt kunde bygga bort det här.
Haft ögonen på frityrolyckor
Hotell- och restaurangfacket, HRF, har länge haft ögonen på frityrolyckor i snabbmatsbranschen. Efter fallen i Nyköping och Växjö har de tillsammans med Arbetsmiljöverket och Max tagit fram nya rutiner på kedjan.
Enligt dem har vissa förbättringar gjorts. Filtreringsmaskinerna har undersökts, nya städrutiner införts och särskilda sugmattor för spillolja har köpts in. Vid fritöserna ska det nu finnas checklistor.
Frågan om personliga skyddsskor kvarstår dock. Trots att HRF i flera omgångar drivit frågan finns inget skarpt krav i branschen. Så länge rutiner för att hantera halka, spill och läckage finns på plats är det inte nödvändigt, tycker Arbetsmiljöverket.
I dag kan Max-anställda få rabatterat pris för ett par skor med antihalksula. Men det är inget bra system, tycker Kim Franzén. Det är fortfarande en kostnadsfråga och heller inget krav, säger han.
– De flesta av mina kollegor arbetar liksom i trasiga, halkiga gympadojjor. Jag förstår faktiskt inte varför Max inte bara kan betala för det, säger han.
Han får medhåll från John. När han arbetade på Max kom och gick personal hela tiden. Rutiner glöms bort, säger han.
– Det är helt orimligt att anställa en massa 16-åringar och sen hävda att det är deras ansvar att handla dyra skor så att de inte ska skada sig, säger han.
Inte motiverat att köpa in skyddsskor
Att köpa in skyddsskor är dock inget alternativ menar Max. Eftersom kedjan jobbar förebyggande med till exempel antihalk-golv och städrutiner är det helt enkelt inte motiverat. Att bygga bort filtreringen är också omöjligt. Men olyckorna i Nyköping och Växjö har lett till ett gediget arbete när det gäller riskbedömning av fritöserna, försäkrar företaget.
Trots kedjans löften om bättring är Blerona Curoja precis som John besviken på Max. Ingen av hennes chefer ringde och undrade hur hon mådde. I stället ville de att hon skulle komma in och jobba extra under läketiden.
Några dagar efter att hon brände sig fick hon veta att fritösen hade läckt igen på exakt samma sätt. I dag förstår hon att liknande olyckor med frityrolja skett på många håll i kedjan.
– Jag kan fortfarande inte duscha varmt, vill inte vara i köket längre och jag har stora ärr på kroppen som gör att jag inte känner mig som mig själv. Ingen ska behöva genomlida det här, säger hon.
Se Blerona och Arbetets reporter i TV4 här.
Alla frityrolyckor på Max
- Kalmar, juni 2018. Medarbetare bränner sig på varm frityrolja vid rengöring av fritöserna.
- Växjö, jul 2018. Anställd bränner fötterna på kokande vatten i samband med städning av fritös.
- Vasagatan Stockholm, december 2018. Person hamnar med armen i frityrolja efter att ha försökt tvätta bort en fläck.
- Ljungby, april 2020. Person gnuggar på en fläck vid en fritös och slinter. Hamnar med hand och del av arm i het olja.
- Kungsbacka, oktober 2020. En rengöringsborste tappas i frityrolja och skvätter upp på medarbetares arm. Anställd åker till akutmottagning.
- Lund, maj 2021. Anställd brännskadar sig på varmvatten som använts för att tvätta fritös. Kärlet med kokande vatten tippar över fötterna.
- Skellefteå, juni 2021. Mindre brännskada på anställd efter att ha kommit i kontakt med fritöskorg.
- Nyköping, juni 2021. Högerfot skadas på anställd efter att 180-gradig olja läckt från filtreringsmaskin.
- Skellefteå, juli 2021. Olja stänker från fritös på anställds arm och orsakar flera mindre brännskador.
- Norrköping, juli 2021. Anställd får vänsterfot dränkt i het olja efter att filtreringsmaskin läckt.
- Växjö, januari 2022. Kvinna skadas allvarligt av läckande varm olja från filtreringslåda.
- Nyköping, april 2022. Medarbetare halkar på oljigt golv och hamnar med armen upp till axeln i fritös som precis stängts av. Oljan uppskattas vara 160 grader.
- Örnsköldsvik, juli 2022. En fritöskorg tappas i oljan och stänker upp på den anställdas hand. Personen får uppsöka akuten.
- Uppsala, september 2023. Het frityrolja skvätter på höger hand och underarm på anställd efter att denne slinter med en rengöringsborste. Personen får uppsöka läkare.
- Karlskrona, december 2023. Anställd får varm frityrolja i ögat efter att ha skurit upp en kyckling som fyllts med olja i samband med tillagning.