Bonusar går inte bara till toppdirektörer och börsmäklare. Även många industriföretag har bonussystem där alla anställda får en del av kakan när företagen går bra.

Alla som jobbar på Scania har till exempel fått en rekordbonus, 56 000 kronor, i år. De senaste tio åren har de skrapat ihop närmare 400 000 kronor extra. 

– Det var en positiv överraskning att bonusen gick i taket. Det har ju varit mycket pengar tidigare också, men aldrig att vi har fått maxbeloppet förut, säger mätteknikern Anders Hildingsson på Scania i Oskarshamn.

Sparar till pensionen

Han har jobbat på företaget i 30 år och fått olika former av bonusar i 27 av dem. I början plockade han ut pengarna för att sätta lite guldkant på tillvaron.

– Men de senaste 10–15 åren har jag placerat dem för att spara till pensionen. Den kommer nog inte bli så hög, så det kan behövas, säger Anders Hildingsson.

Borde ni ha fått ännu mer?
– Det finns ju många stora företag som inte har har någon bonus alls, så jag tycker ändå det är schysst att de delar med sig av kakan. Det är ändå många som sliter och arbetar hårt för att få ut hytter i bra kvalitet

På Scania lyckades man dessutom få ut en extra procents löneökning förra året.

Men Michael Lyngsie, klubbordförande för IF Metall på Scania i Södertälje, tycker att det är viktigt att skilja på lön och bonus.

”Vi ska ha en del av vinsten”

– När det här bolaget gör en hög vinst så ska vi få en del av det. Lönen däremot, det är ju det man ska betala hyra för och köpa mat för varje månad. Det är inte bonusen man kan justera sin levnadsstandard utifrån. Utan det är månadslön som tickar in varje månad.

Det är den konkurrensutsatta industrin som bestämmer löneökningstakten för hela arbetsmarknaden, genom det så kallade märket.

En av nyckelspelarna i de förhandlingarna är IF Metalls avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä. Han har viss förståelse för att till exempel en undersköterska kan irritera sig på att löneökningen bestäms av vad industrin anses klara av. Men att sedan anställda där ska få en extra månadslön i bonus. Eller två undersköterskelöner, som Scanias bonus motsvarar.

En pysventil

Men han ser bonusarna som en form av pysventil.

– Det finns företag som går jättebra och så finns det de som går dåligt. När vi sätter märket är det utifrån ett rikssnitt. Då finns det företag som skulle kunna betala mycket mer och då är det vettigt att de delar med sig till de anställda genom vinstdelning i stället, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Även undersköterskor tjänar på det

Dessutom, tror han, med tanke på den usla ekonomin i regioner och kommuner, att löneökningen för undersköterskorna hade blivit ännu lägre utan märket.

– Hade man i stället haft företagsavtal hade man säker kunnat pressa fram högre löneökningar på de företagen som går bra. Men i offentlig sektor har man ju inte vinster på det sättet. Nu får de i alla fall märket, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Över en miljon på bonuskontot

Själv ska Michael Lyngsie spara pengarna i den fond där de sätts in. Där ska de sitta i minst tre år innan man får ta ut dem. Så i år kan man alltså plocka ut bonusen som betalades 2020, ungefär 47 000 kronor efter skatt.

– Tidigare använde jag dem till att lyxa till det med någon resa med familjen eller så. Men nu har jag låtit dem stå kvar under ett par år. Det kan vara en bra buffert till framtiden eller pensionen.

Och det kan vara lönsamt att låta dem sitta kvar, om man har möjlighet.

– De som inte har rört pengarna sedan vi började har med god marginal en dryg miljon på kontot i dag, säger Michael Lyngsie.