”Jag har alltid haft så ofantligt svårt för dessa självgoda finborgare”, twittrade SD-ledaren Jimmie Åkesson i ett ilsket utbrott i fredags.

Ja, vem har inte det.

Men Åkesson syftade på en alldeles särskild finborgare, ty samma dag hade Dagens Nyheter en stor intervju med KD:s toppkandiat  i EU-valet – tidigare politiska redaktören, lobbyisten, programledaren, moderaten – Alice Teodorescu Måwe.

Och hon passade på att deklarera att hon inte hade något gemensamt med SD, att partiets rötter och historia är ett problem och att hon inte begriper hur folk som Åkesson och hans gäng kunde gå med i ett parti som då var ett milt reformerat nazistparti.

Jimmie Åkesson läser kartan fel

Då tog det alltså hus i helvete. Åkesson var nämligen inte ensam i sin indignation över Teodorescu Måwes utspel. Hela SD:s opinionsbildande kluster på nätet, från bloggar, sajter och twittrande riksdagsledamöter stämde in och aktörer mycket långt ute på högerkanten ville också vara med brännmärka apostat-Alice.

Sent i går var plötsligt KD:s ledare Ebba Busch tvungen att publicera en lång upptuktelse på Twitter. Jimmie Åkesson gjorde sig skyldig till oförsvarbart ”snöflingebeteende”.

Mycket i Busch drapa är ytterst besynnerligt men hon har en poäng om att högerextremisterna är ömhudade. Och att de visar de så tydligt säger nog något om hur skruvat de läser den politiska kartan.

Ja, Teodorescu Måwe är en konservativ fixstjärna och har i över ett årtionde erbjudit ett mörkblått perspektiv på snart sagt varenda samhällsfråga. Helst har hon skrivit och pratat om vilka svårigheter migration för med sig och att SD borde inordnas i ett moderat regeringsunderlag. 

Men har man trott att Teodorescu Måwes mission i offentligheten har varit att göra livet lätt för Jimmie Åkesson så har man misstagit sig.

Teodorescu Måwes strategi

Strategin, om man kan tala om en sådan, för Teodorescu Måwe och andra som haft hennes linje har ju sett ut ungefär så här:

Borgerligheten ska förmås att ansluta till SD:s samhällsanalys och problemformulering.

Borgerligheten ska förmås att regera på SD:s bajonetter.

Och sen…?

Det Teodorescu Måwe mellan raderna säger till svenska väljare i DN-intervjun är: ”Nu tycker M, KD och nästan hela L precis som SD i frågor om migrationen, integrationen och brottsbekämpningen. Signalen har gått fram. Nu kan alla rösta på oss för SD-politik men ni slipper postnazismen.”

Det handlar om makt

Det som sker nu är ju att SD bemöts som de parti som de krävt att de ska bemötas som. SD har, precis som alla andra partier, väljare som alla andra partier vill ha. De har blivit ”ett vanligt” parti.

Alice Teodorescu Måwe har liksom aldrig opinionsbildat för att SD ska bli ett statsbärande parti. Hon har presenterat verktyg för hur hon tror att borgerligheten ska suga upp betydande delar av SD:s väljarbas.

De verktygen har Ebba Busch, Ulf Kristersson och Johan Pehrson köpt.

Det handlar om makt och det handlar om att garantera den traditionella högerns inflytande i maktutövandet.

Att det först nu går upp för Jimmie Åkesson skvallrar om att resten av den här mandatperioden kan bli intressant.