KOMMENTAR. I en intervju i Dagens Nyheter säger Alice Teodorescu Måwe, som just gjort en imponerande raketkarriär från noll engagemang till toppnamn inom KD, att hon inte har något gemensamt med Sverigedemokraterna.

Den tidigare medförfattaren till Moderaternas idéprogram, då raketrekryterad av en lyrisk Ulf Kristersson, säger sig egentligen förespråka fri invandring. Att hon, till skillnad från Sverigedemokraterna, inte är emot invandring per definition.

Hon tycker också att det inte går att förminska det faktum att SD grundades av nazister och undrar varför SD-topparna Åkesson, Jomshof och Söder gick med i det partiet. Det är ju ologiskt – om man nu inte har den sortens uppfattningar.

Ändå har hon i åratal kämpat för att släppa in SD i värmen. För att det citat: ”var ett nödvändigt ont”.

Tidöpartier kommunicerar på X

Det är något talande i att sedan se Tidöpartierna kommunicera med varandra på det som blivit deras hemmaplan – alltså oändliga blåbocksinlägg på plattformen de, mer än andra, vill kalla X.

Vi andra kallar det fortfarande Twitter.

”Apropå ingenting alls”, inleder Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sin så kallade subtweet till Teodorescu. Sedan kallar han henne ”självgod finborgare” som låter de ”inte lika fina och värdiga göra grovjobbet” för att ”sedan peka finger åt samma pöbel”.

Han har alltid haft väldigt svårt för dessa. Inte helt utan poäng.

Teodorescu Måwe och andra borgerliga profiler har tidigare givit uttryck för att de anser att Sverigedemokraternas problem främst är att de inte kan bete sig. Det där klassföraktet måste skava – även för en högerextrem partiledare som vill in i värmen.

Nationella gyttjan i kommentarfältet

Går man in i Teodorescu Måwes kommentarsfält under hennes delning av DN-artikeln – där hon uppmuntrar folk att läsa mer än rubriken – så hittar vi sedan hela den nationella gyttjan. Den gyttjebrottararmé som tidigare så enhetligt försvarat henne går nu i stället till angrepp. 

”Du är helt förlorad och jag har nu bara förakt för dig. Jag kommer aldrig läsa nåt du skriver eller se nåt du säger. Kommer bara ge dig motstånd här på X.”

”Men tack för att du äntligen tydliggör att du är en liberal globalist för alla de väljare som trodde att du var något annat.”

”Du dansar fortfarande efter vänsterpopulisternas pipa när du ser dig tvungen att ”ta avstånd” från SD för att bli accepterad bland finborgarna.”

Den så kallade ”förtalsombudsmannen” skriver, med sedvanlig vit makt-retorik att:

”Genom att tydligt markera att hon egentligen står på mångkulturialisternas sida (men att massinvandring inte är möjligt just nu av logistiska skäl) ställer sig Teodorescu på samma sida som hennes vänsterliberala uppdragsgivare. Då behöver hon heller inte ta ordet folkutbyte i mun…”

Debattören har själv uppviglat

Och så pågår det. I rasande förorättad ton från den massa debattören själv hjälpt till att uppvigla och legitimera genom åren.

”Apropå ingenting. Nej, just det så skriver man inte om man står rakryggat för sin sak”, replikerar Kristdemokraternas Ebba Busch på samma plattform. 

Hon har gjort sig känd som partiledaren som öppnade dörren för Sverigedemokraterna genom att fika med Jimmie Åkesson. En av konstruktörerna bakom Tidösamarbetet.

Nu är det inte lika trevligt längre. Hon drar en gräns – vid ”finborgare”.

Partiledaren skriver vidare att Alice Teodorescu Måwe är ”en påminnelse om att om borgerligheten gjort sitt för 15 år sedan och fört en verklighetsförankrad migrationspolitik så hade ett parti som SD med nazistiska rötter in på 90-talet aldrig kommit in i riksdagen.”

I nästa mening menar hon att ”Det är uppenbart att det var en öm tå för vissa företrädare för SD.” och ”de har den bakgrund de har. Kom över det nu. Vi har uppenbarligen kunnat göra det.” 

Busch: Värderingar spelar roll

Sedan håller Busch en utläggning om att ”värderingar spelar roll” – när det kommer till invandrare – och säger hon att hon själv inte är långsint – när det kommer till Sverigedemokrater.

Smaka på de här orden orden igen: ”Kom över det nu. Vi har uppenbarligen kunnat göra det.”

Det får ändå sägas vara ett imponerande uttalande när vi pratar om ideologisk nazism. Att Ebba Busch idag säger det rakt ut visar något oroande när det kommer till var Sverige hamnat.

Jag var på väg att ställa frågan om Tidöpartierna, Ebba Busch och Alice Teodorescu Måwe inte förstått vilka det är de samarbetar med.

Uppenbarligen gör de exakt det. De struntar bara i det.