ESSÄ. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ställde förra veckan den kanske inte helt insatta frågan ”vem finansierar Henrik Jönsson” i Dagens Nyheter. Det blev givetvis rabalder.

En sak verkar dock säker. Det är åtminstone inte längre förlaget som ger ut hans böcker.

Henrik Jönsson publiceras på Samizdat Publishing, grundat av poddprofilen och komikern Aron Flam. Förlaget i sig är kanske mest känt för rättsprocessen mot förlagsägarens egen bok ”Det här är en svensk tiger”.

Anledningen var en satirisk version av det klassiska tigermotivet med ungefär samma namn på omslaget. Beredskapsmuseet som äger rättigheterna till bilden stämde förlaget för upphovsrättsbrott.

Det gick så långt att boken konfiskerades vilket får sägas vara något av en skandal. I slutänden friades också Flam i rätten. Ett fullständigt korrekt beslut som stöttades i princip helhjärtat av landets samlade tyckonomi. Processen gjorde Aron Flams “Det här är en svensk tiger” och därigenom förlaget till en del av den moderna mediahistorien.

Konkurs i skymundan

Tre år senare försattes alltså Samizdat Publishing, oktober 2023, i konkurs. Det hela tycks ha skett lite i skymundan trots att både förlagsägare och författare är högprofilerade inom den digitala högertyckonomin. 

Förlaget har givit ut debattböcker av en opinionsbildarkavalkad Flam, Jönsson och Jens Ganman med en mycket tydlig högervinkling. Kritiken har riktats mot allt från Socialdemokraterna till Public Service. 

Flam är även en mycket aktiv motståndare till såväl kultur- som presstöd. 

Inte minst författarna själva har, som jag förstått det, skött mycket av sin försäljning på egen hand. Man hade exempelvis, enligt konkursförvaltaren, räknat med rejäl skjuts genom Henrik Jönssons bok “Bli fri – sju principer för oberoende” under en planerad turné 2023.

Jag antar att det som åsyftas är scenshowen ”Frihet på liv & död”.

Affisch på Henrik Jönsson
Bild från showen Frihet på Liv och död.

Konkursförvaltare Göran Mandorff säger, när jag ringer upp, att anledningen till konkursen är att en av de två parter som äger förlaget känt att den andra inte skötte bolaget korrekt.

Trots några goda år med en omsättning på ett par miljoner, få anställda och relativt liten utgivning, hade förlaget cirka 300 000 kronor i skulder.

Förlagsverksamhet är bland det svåraste man kan ge sig på. Produktionskostnaderna är höga, läsandet i landet lågt och marginalerna små. Att förlag har skulder är inte ovanligt. 

Det är alltid sorgligt när ett förlag går under. Så även i det här fallet.

Gammal bekant med Aron Flam

För transparens ska det sägas att jag och Aron Flam är gamla bekanta. När jag ringer honom för att fråga vad som hänt sker följande ordväxling:

– Du, jag såg att ert förlag gick i konkurs i oktober.

– Jaha.

– Jag tänkte bara höra om du har några kommentarer om det.

– Inget som helst. Men det är skönt att du fortfarande cirklar himlen, Johannes.

– Hur menar du nu?

– Som en gam.

Vi diskuterade sedan värdet i att rapportera om att ett förlag gått i konkurs. Jag påminde om intresset efter rättsprocessen.

– Så här är det, sa Flam. Det gick i konken. Vi tog på oss för mycket. Vi har startat upp igen. Jag fortsätter sälja böcker.

God Ton muggar

I konkursboet finns bland annat:

213 muggar med logotypen för Hanif Balis podcast God Ton – så även 4 ”shakers” samt 332 T-shirts. Man hittar även 44 hoodies: ”Energiupproret”. Parollen är “sänk Miljöpartiet – Inte Sverige”. Vilket också är ungefär hela budskapet när jag går in på sajten.

Vi hittar också 349 T-tröjor med budskapet ”Sabrera Skumpan” – nog många för att bli årets julklapp till varje riksdagsledamot. 

Här finns även 50 T-shirts med motivet ”Your feelings are hurting my thoughts” (female, size XS, herrmodell uppenbart slut). 

En spänstig flora av näthögerns olika kulturuttryck de senaste åren finns i utbudet med andra ord, accentuerat med en egen Krossa socialismen-mugg.

Böcker finns i boet

Några böcker finns det såklart också i boet. Vi talar trots allt om ett förlag här – även om allt mest påminner om kratern efter en friskolekoncern i en nära framtidsdystopi.

I listorna hittar jag 749 bokpaket med förlagets fyra utgåvor av twittersatirikern ”Steget Efter”. Alla delar säljes även separat. Nog många exemplar för närmare två tusen av dina närmsta vänner. 

118 exemplar av “Politiskt korrekta alla barnen – 100 tillrättalagda skämt” noteras. Men allt kan inte vara skoj. Skånemoderaten Carl Johan Sonessons  “Skånes kamp mot coronan: En personlig berättelse” fladdrar förbi. 1 355 exemplar.

Så kommer vi till Henrik Jönsson. 2 706 inbundna ”Bli fri” (101 med signatur) är i nuläget inlåsta. Boken, som inte fick många månader på den fria marknaden, räknas som ”tillfälligt slut” på Adlibris. 

Förlaget har en skuld till logistikföretaget Expresspack Sweden AB på 147 953 kronor som måste lösas för att böckerna ska kunna distribueras.

Nu är alltså delar av förlagets utgivning återigen konfiskerad – men den här gången av rena kapitalistiska grunder, inte ett justitiemord.

Henrik Jönsson ”förkyld som en björn”

Men misströsta ej. Youtubes Ayn Randhead Revisited-mästare har själv ett par lådor av ”Bli fri” hemma. När jag ringer honom är mannen, som förra veckan stod i händelsernas centrum, enligt egen utsaga ”förkyld som en björn”.

Han har inte någon större koll på de spärrade böckerna eller vad som händer på förlaget som han själv inte är involverad i.

– Nej men det var jättekul att jobba med dem så länge det gick bra. Och jag hoppas att det ordnar upp sig för dem, säger han.

Böckerna som frusit inne hos logistikföretaget kommer enligt Aron Flam fortsätta vara det även om man fortsätter verksamheten.

– Vi kommer trycka nya i sådana fall.

På frågan hur det blir med royalties till författare för sålda böcker under förra året svarar förlagsägaren följande.

– Det får du fråga konkursförvaltaren om. Som du redan verkar ha pratat med.

Flam: ”Sluta spela trevlig”

Flam, fortfarande skeptisk till varför jag ringt, får frågan om han inte tycker det ändå är av intresse att ett förlag lagt ned.

– Jag tycker inte det är särskilt intressant om ett förlag, vilket som helst, lägger ner. Nej, det gör jag inte. Skälet till att du ringer kan jag ana mig till. Så sluta spela trevlig och säg vad du vill. 

– Vad? Nej, jag var nyfiken på vad som har hänt.

– Jaja, tack så mycket för att du ringde, Johannes.

Här slängde den tidigare förlagsägaren på luren i örat på mig. 

Lagersaldo värderat till 1 656 982

Enligt bouppteckningen är hela lagersaldot för Samizdat Publishing värderat till 1 656 982. Konkursförvaltarens värdering är däremot 75 000 kronor ”försiktigt räknat”. 

Det här är inga större konstigheter. Värdering av lagersaldot räknas på pris till butik, oavsett om någon faktiskt vill köpa varan eller ej. 

Här tycks svaret alltså vara ej. 

Intresset för exempelvis 848 klistermärken med Henrik Jönsson-monogram i guld är lågt. Konkursboet har legat ute på Riksauktioner. 

75 000 kronor är vad förvaltaren värderat hela lagret till, och då får man med 92 par ”DJ Trexx”-sweatpants – blandade storlekar – i köpet. Konkursförvaltare Göran Mandorff säger att det hela nog var lite i högsta laget.

Inga bud hade kommit in vid sluttiden för auktionen den 25:e januari. 

Det är uppenbarligen fortfarande väldigt svårt för kultur – hur säker den än är på motsatsen – att bära sig själv i Sverige.