Mariia Batyn arbetade för Alberts Städ som 2022 var ett av landets större städföretag inom hemstädning. 2022 avslöjade Göteborgs-Posten att företaget använde utländska städare (mestadels ukrainskor) med låga löner och i en del fall utan arbetstillstånd, något som även Fastighetsfolket har rapporterat om. En tid efter avslöjandet gick Alberts Städ i konkurs med skatteskulder på närmare 32 miljoner.

Charlotte Schönborg, tidigare vd för Alberts Städ, kommenterar Mariia Batyns berättelse skriftligt: ”Ärendet var infekterat och åsikterna gick om vad som faktiskt hänt gick isär. Då bolaget upphört på grund av konkurs har vi inte mer information kring den person du ställt frågor kring.” Arbetets påpekande att Mariia Batyns arbetstider strider mot lagens regler om dygnsvila och veckovila lämnar Charlotte Schönborg utan kommentar.

Charlotte Schönborg förnekar att företagets rekrytering riktas specifikt mot kvinnor från Ukraina. ”Vi rekryterar på olika sätt utan att rikta oss mot särskilda nationaliteter och har som flera städbolag utmaningar att hitta personal”, skriver hon.

Företagets ägare Victor Albertsson och några av hans chefer köpte upp konkursboet för 1,5 miljoner kronor. De driver nu bolaget vidare under namnet Bettys Städ.