När LO i vår ska välja en ny ordförande är ett av kraven från förbunden att det ska vara någon som trivs i rampljuset och som syns och hörs i debatten. 

Att kunna bära fram LO:s röst i medier och lyfta frågor som är viktiga för LO-medlemmarna är ett viktigt uppdrag för LO:s nästa ordförande.

Det har många förbund poängterat när nu arbetet för att hitta LO:s nästa ordförande pågår. På kongressen i maj ska LO välja en helt ny ledning, och ordföranden har en särskilt offentlig roll.

Arbetet har gått igenom de stora, mestadels rikstäckande, medierna förra året och för att se hur väl de olika LO-förbundens ledare når ut i medierna. Resultatet visar på stora skillnader. Medan vissa förbundsordförande fått stort genomslag är andra tämligen osynliga. 

Malin Ragnegård: Personalbrist och arbetstider

På första plats kommer Kommunals Malin Ragnegård. Hon syntes mest av alla förra året och hennes namn ger 157 träffar i Arbetets sökning i Retrievers mediearkiv. 

Malin Ragnegård har ofta fått kommentera bristen på personal i äldreomsorgen. Även de nya reglerna för dygnsvila som väckt ont blod hos hennes i medlemmar i räddningstjänst, vård och omsorg har uppmärksammats stort. 

Att hon är ordförande för LO:s största förbund spelar säkert också roll för genomslaget i medierna, men storleken är inte helt avgörande. 

Malin Ragnegård Kommunal
Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Tommy Wreeth: Semesterstrejk och Tesla

På andra plats i medietoppen, med 126 träffar, kommer nämligen Tommy Wreeth, trots att hans förbund Transport bara är LO:s sjätte största. 

Tommy Wreeth har främst nåt ut i medierna med två stora nyhetshändelser. I somras varslade Transport om strejk på flera flygplatser lagom till sommarsemestrarna och det skapade rubriker.

Transport var också först ut med sympativarsel i Teslakonflikten när förbundet stoppade införseln av bilar till svenska hamnar. 

Tommy Wreeth Transport
Tommy Wreeth, Transports förbundsordförande

Johan Lindholm: Byggkris och dödsolyckor

Bronsplatsen knips av Byggnads Johan Lindholm, strax före Handels Linda Palmetzhofer.

Johan Lindholm har under stora delar av året kritiserat bristen politik för ökat byggande. Frågan är högaktuell då byggbranschen tvärstannat i lågkonjunkturen. 

I december fick även dödsolyckor på jobbet mycket fokus, efter att fem personer omkom i en störtande bygghiss. Många medier vände sig då till Byggnads ordförande, som även talat mycket om frågan tidigare då byggbranschen är en olycksdrabbad bransch.  

Johan Lindholm Byggnads
Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Så gjorde vi undersökningen

Vi har valt följande medier för granskningen: Aftonbladet, Dagens industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs posten, Kvällsposten, Sveriges Radio, Svenska Dagbladet, SVT Nyheter, Sydsvenskan, TV4, Omni och TT. 

Urvalet har gjorts med fokus på riksmedier, storlek och räckvidd. 

Vi har använt Retrievers mediearkiv där vi sökt på namnen på förbundens ordföranden och räknat antalet träffar som gällt respektive person.

Det räcker alltså att personen namns nämnts för att träffen ska räknas. Samma artikel kan ha publicerats både på web och i papperstidning och kan då ge fler träffar. 

IF Metall ändå i toppen

I slutet av förra året rapporterade medierna mycket om IF Metalls strejk på Tesla. IF Metall är också LO:s näst största förbund, och en tungviktare i förra årets avtalsrörelsen då förbundet är med och sätter märket för löneökningarna. 

Trots det hamnar IF Metalls ordförande Marie Nilsson utanför prispallen i medietoppen. Det innebär dock inte att det varit tyst kring IF Metall utan det är förbundets avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä som fått större del av rampljuset. 

Hans namn ger 143 träffar i mediearkivet förra året, vilket innebär att han skulle ha knipit andraplatsen om han varit ordförande. Tillsammans innebär deras träffar att  IF Metall ändå fått mest genomslag av allt förbund.

Det är tydligt att det är LO:s sex största förbund, där även Handels och Seko ingår, som når ut betydligt mer än de andra LO-förbunden i medierna. Förutom den absoluta toppen som når fler, ligger alla runt hundra träffar.

Hoppet blir sedan stort till GS som kommer på sjunde plats storleksmässigt och vars ordförande Per-Olof Sjöö nämns 33 gånger. I botten av listan finns LO:s mindre förbund, vars ordföranden inte fått någon större uppmärksamhet alls i riksmedierna. 

Eftersom resultatet påverkas av medieurvalet är rangordningen inte helt säker, men undersökningen ger ändå en bild av hur det såg ut i de stora medierna förra året.

De syns och hörs mest

1. Malin Ragnegård, Kommunal, 157 

2. Tommy Wreeth, Transport, 126 

3. Johan Lindholm, Byggnads, 115 

4. Linda Palmetzhofer, Handels 108 

5. Marie Nilsson, IF Metall, 94 

6. Gabriella Lavecchia, Seko, 92 

Bubblare: Veli-Pekka Säikkälä, IF Metall, 143. Han är dock utom tävlan då han inte är ordförande utan avtalssekreterare. Ingen annan avtalssekreterarna i något förbund har nått ett genomslag i närheten av sin ordförande.

Övriga LO-förbunds ordförande  får 79 träffar sammanlagt. 

Siffran anger antal träffar i Arbetets sökning i Retrievers mediearkiv