– Det var en käftsmäll för man vet att man gjort ett jävla bra jobb i alla år. Jag har tagit över problemkontor och rättat upp dem och sedan flyttat på mig till ett nytt. Och så får man en fot i rôva. Det blir en liten smäll som tar på psyket för man frågar sig vad det är man har gjort mot den eller dem som fattar beslutet när alla man har jobbat med är jättenöjda.

Det är Magnus Wislander som säger det till Sportbladet. Före detta handbollsproffs, landslagslegendar – och postanställd sedan 1987. Ofta tjänstledig, men alltid anställd.

När han kom tillbaka till Göteborg efter proffsåren i Tyskland började han köra samma postrunda i Backatorp som han hade gjort innan han flyttade till Kiel.

Men i mars i fjol var det över. Wislander, som 2007 blivit mellanchef på nybildade Postnord, kastades in i en omorganiseringsvända och tvingades söka om sitt jobb eller någon annan ledig tjänst i företaget.

– Så fick jag ett samtal att man hade valt att gå vidare med andra kandidater. ”Men tack”, typ. Eller, jag fick inte ens ett tack utan bara beskedet att jag skulle kontakta HR-avdelningen. Jag frågade efter en anledning till deras beslut men det fick jag inte. Det fanns ingen anledning. 

Utbredd åldersdiskriminering

Men man kan misstänkta att det faktiskt fanns en anledning. Wislander är nämligen 60 år gammal och är det något vi vet om svensk arbetsmarknad så är det att Hasseåtages logik från ”Stetson-hatt” här råder:

”Vid trettitre e man passé
Vid trettifem så kan man hälsa hem
Vid fyrtio jämnt e man ett skämt
Och högre opp så åker man väl på en propp”

Och en omorganisation där folk tvingas söka om sina tjänster är ett utmärkt tillfälle för en arbetsgivare att dela ut en propp.

2019 kom en forskningsrapport från Linnéuniversitetet och Uppsala universitet som visar att åldersdiskrimineringen är omfattande på svensk arbetsmarknad – och det börjar redan vid 40.

Det handlar bland annat om att man inte behandlas rättvist vad gäller lönen jämfört med yngre kollegor. Det handlar bland annat om att man inte får tillgång till samma internutbildning och kompetensutveckling som sina yngre kollegor.

Och det handlar om att man inte får de jobb man sökt.

Vd:n tjänar 900 000 i månaden

Äldre är den grupp som ökar snabbast bland de långtidsarbetslösa, enligt Arbetsförmedlingen. Och ett skäl, tror myndigheten, är åldersdiskriminering.

Samtidigt råder det bred politisk konsensus kring vikten av att fler arbetar längre. 2023 höjdes pensionsåldern och den pension som tas ut efter 66 år beskattas lägre än den pension som tas ut mellan 62 och 65.

– Ett längre och hållbart arbetsliv för alla åldrar är en central fråga och bidrar till positiva effekter för samhällsekonomin, har socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) sagt.

Jo, tack.

Magnus Wislanders tidigare arbetsgivare – ett statligt bolag där den 57-åriga vd:n lyfter 900 000 i månadslön – kan ju visa vägen för hur det arbetslivet ser ut.