Den ständigt uppåtgående trenden för rut-bidragen bröts under 2023.

Vi såg en liten tapp i totalsumman men samtidigt såg vi en fortsatt polarisering där höginkomsttagare tar ut lejonparten av de skattefinansierade bidragen för städhjälp, poolrengöring eller en bartender till villafesten.

Hela rut-bidraget kostade skattebetalarna 7,5 miljarder kronor under 2023.

Det är halv miljard mer än de 7 miljarder som Sveriges kommuner är tvungna att spara in under 2024.

De extremt kraftiga neddragningar vi ser skulle alltså ha kunnat undvikas om regeringen prioriterat om de 7,5 miljarderna från rut-bidrag till kommunal välfärd.

Men vår SD-stödda regering har inga sådana tankar.

Tvärtom ska bidragen utökas den 1 juli 2024 genom att takbeloppen för rut och rot separeras.

En ändring som enbart gynnar de högst avlönade.

Miljardbidrag till rika

Under 2023 betalades nära 4 miljarder av rut-bidragets 7,5 miljarder ut till de två grupper med högst inkomster i Statistiska centralbyråns sammanställning.

En miljard av dessa fyra miljarder kronor gavs till enskilda individer som redan har en årsinkomst på över en miljon kronor.

I Sveriges rikaste kommun Danderyd, där förvärvsinkomsten och kapitalinkomsten är över 1,3 miljoner kronor per person ligger uttagen av rut-bidrag skyhögt över vad de boende i Jokkmokk, Norsjö och Ovanåker får.

Bara på de sex första vardagarna 2023 kvitterade Danderydsborna ut 478 kronor mer i rut-bidrag än vad de boende i en kommun som Norsjö fick ut under hela 2023.

Rut-bidragen skapar inga jobb

Den absoluta gräddan, den tiondel som har de absoluta högsta förvärvsinkomsterna, är dessutom den enda grupp som har höjt sin förvärvsinkomst, trots inflation och pandemieffekter. Det visar nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB.

Resterande 90 procent av svenskarna har fått sänkta realinkomster.

Rut-bidragen skapar inte heller några nya jobb, som högern ofta påstår.

Visst får städare, bartenders och poolrengörare fler arbetstillfällen. Men samtidigt försvinner jobb i den övriga ekonomin, till exempel de kommunala jobb som försvinner när regeringen lägger 7,5 miljard på rut samtidig som man kräver att kommunerna ska dra ned för 7 miljarder.

Den främsta effekten av rut-bidraget blir därmed att rut omfördelar pengar, från samhällets låginkomsttagare till samhällets höginkomsttagare.

I listan här nedanför kan du kommun för kommun se snittinkomsten per person och utbetalat rut-bidrag per person.