”Service unavailable”. Så står det när kommunikatören Caroline Johansson Sjöwall försöker logga in i lönesystemet på sitt jobb, Statens servicecenter.

Att systemet helt ligger nere beror på förra veckans hackerattack som drabbat flera svenska företag och organisationer.  Mer specifikt är det ett av it-bolagets Tietoeverys datacenter i Sverige som utsatts. Tietoevery levererar i sin tur tjänster vidare till andra. 

Bakom den ligger ryska hackergruppen Akira, något som Tietoevery har bekräftat för Sveriges Radio.

Det får nu konsekvenser i vardagen för många anställda.

– Om jag behöver registrera vabb eller lägga in ett friskvårdskvitto så går det inte. Inte heller att lägga in eller godkänna semester, säger Caroline Johansson Sjöwall.

60 000 anställda

Hon är både drabbad och en av de som ska nå ut till andra med information om attacken. Hennes arbetsplats, Statens servicenter, har köpt in lönesystemet Primula från Tietoevery.

Över 120 myndigheter köper sedan tjänsten med lönesystemet från Statens servicecenter. Närmare 60 000 anställda på svenska myndigheter är drabbade. 

Som tur är hade lönefilerna med januarilönerna skickats till banken före helgen när attacken skedde, berättar Caroline Johansson Sjöwall. 

– Det är ju ändå bra, säger hon.

Vården drabbad

Nu följer Statens servicecenter utvecklingen och det är oklart hur lång tid det kommer ta för Tietoevery att lösa problemen efter attacken. 

Har några personuppgifter läckt?
– Tietoevery har inte hittat något som tyder på att så är fallet, men kan inte heller utesluta att så har skett. Deras utredning pågår, och vi har ingen insyn i det arbetet, säger Caroline Johansson Sjöwall.

Är ni oroliga?
– Visar det sig att det har läckt personuppgifter så är det allvarligt men i nuläget har vi inte fått information om att det ska ha skett.

Även flera kommuner och regioner är drabbade. Likaså Filmstaden och Rusta. 

I region Västerbotten drabbas anställda som jobbar i vården. De kan inte längre använda de vanliga it-systemen för att skriva ut patienter och kan inte köpa in vissa varor på samma sätt som tidigare.