”Min man visste att de agerade som en maffiafamilj, slavhandlare, och han kunde inte låta mig jobba för dem längre.”

Så beskriver en av de drabbade vietnamesiska kvinnorna situationen i ett brev till Migrationsverket i oktober 2018. Detta enligt polisens förundersökningsprotokoll.

Hon ska vid den tidpunkten fått betala tillbaka tusentals kronor i månaden av sin lön till sin arbetsgivare. Utöver det ska hon varit skyldig sina chefer 45 000 dollar för påstådda advokatkostnader, skatter och arbetstillstånd. I dagens penniningvärde motsvarar det ungefär 472 000 kronor.

Cirka 210 000 kronor av dessa (20 000 dollar) betalades innan avresan till Sverige i början på 2017.

Under tiden på salongen tvingades kvinnan jobba sex dagar i veckan, utan vare sig övertidsersättning eller semester.

Kunde ej bevisa att de vilselett

Hennes chefer, en 37- årig kvinna och en 61-årig man, åtalades våren 2022 för människohandel i Nacka tingsrätt. Målsägande i målet var även kvinnans partner.

Tingsrätten friade cheferna helt – en dom som nu fastställs av Svea hovrätt. Enligt hovrätten är det bevisen kring om chefernas agerande varit vilseledande eller ej som var för svaga.

– Vi anser att det går att ifrågasätta om vilseledandet är sådant att det kan föranleda straffansvar. Slutsatsen av våra bedömningar är att åklagaren inte har bevisat de moment i bestämmelsen om människohandel som krävs för fällande dom. Tingsrätten går i sin dom utförligt igenom hur lagen är konstruerad. Vi instämmer i deras redogörelse, säger tillförordnad hovrättsassessor Gustav Holm till Arbetet.

Annan chef döms för bedrägeri

Domen från Svea hovrätt rör ytterligare ett fall. I det ska två kvinnor ska ha krävts på 25 000 dollar av sin chef för att få arbeta på en nagelsalong i centrala Stockholm. Även här går hovrätten på tingsrättens linje och friar en 46-årig man för människohandel.

46-åringen dömdes dock i tingsrätten för bedrägeri och för att betala skadestånd på 5000 dollar till en av de två kvinnorna. Svea hovrätt fastställer bedrägeribrottet och höjer samtidigt skadeståndet till 25 000 dollar, cirka 262 000 kronor.

Advokaten: ”Stor besvikelse”

En liten framgång i en i övrigt nedslående dom, säger Kristina Ahlström, målsägandebiträde för både paret i Nacka och för kvinnorna på salongen i Stockholm.

– Det är naturligtvis en stor besvikelse att de tilltalade frias fullt ut i fallet med Nackasalongen. Mina klient får heller inget skadestånd, säger hon och fortsätter:

– Målsägandena som arbetat på Stockholmssalongen har jobbat sex dagar i veckan utan att svensk arbetsrätt eller svenska kollektivavtal har följts. Varken tingsrätten eller hovrätten anser att detta varit uppenbart orimliga anställningsförhållanden. För mig är det väldigt tydligt att det är uppenbart.

Människohandel – ett svårbevisat brott

För att döma någon för människohandel krävs det att en lång rad villkor ska uppfyllas.

Bland annat ska gärningsmannen ha vilselett och utnyttjat någon i en särskilt utsatt position. Detta i syfte att exploatera en person för sexuella ändamål eller tvångsarbete.

Sedan lagen om människohandel infördes i arbetslivet för 19 år sedan har det bara kommit en fällande dom, något Arbetet tidigare rapporterat om.