Lockas du av att kunna jobba i ett av Europas soligaste länder? Få upplevelser för livet? Utvecklas både professionellt och på ett personligt plan?

Visst låter det härligt? Kanske extra mycket så här en mörk och kall vinterdag. Och upplevelse för de unga som nappade på annonsen blev det. Men inte på det sätt som de hoppats på.

Kolliderar med svenska modellen

Hösten 2023 var tidpunkten när de stora techjättarna på allvar kolliderade med den svenska modellen. För Elon Musk och Tesla är konflikten i högsta grad pågående. Klarna valde dock efter nära förestående strejkhot att teckna kollektivavtal.

”Klarna nu ännu bättre med kollektivavtal” deklamerade vd:n Sebastian Siemiatkowski efter att strejken blåsts av. För att på nästa personalmöte jämföra facket med grisarna i George Orwells Djurfarmen.

För de unga som svarat på callcenterföretaget Foundevers annons och som därmed börjat jobba med Klarnas outsourcade kundtjänst hade skillnaden mellan företagslingo och verklighet redan blivit tydlig.

Chef med aggressionsproblem

Liam Bladström var en av dem som hoppat på jobbet. Han vittnar i Arbetet och Arbetsvärldens granskning om en chef med aggressionsproblem. Som stod vid ett skrivbord och skrek på de anställda. Han berättar att en kollega fick höra att ingen skulle bry sig om hon levde eller dog. De anställda tjänar 67 kronor i timmen under hårt styrda arbetsdagar. Där toalettbesök kan ge avdrag på lönen vid månadens ”pep-talk”.   

Om det är några som verkar var i behov av professionell och personlig utveckling är det techsnubbarna i toppen på bolag som Klarna och Tesla. I ett första steg skulle Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski kunna testa att ta anställning som outsourcad kundtjänstmedarbetare.

Just nu verkar det finnas flera lediga jobb på Cypern.