Hur är det att strida mot Elon Musk?

– Vi har inte kunnat ta hänsyn till att det råkar vara en person som inte är särskilt positivt inställd till facket. Det handlar om en bilförsäljning och en serviceverksamhet som växt och kommer fortsätta växa i Sverige. 

Hur slutar konflikten? 

– Jag är övertygad om att vi på något sätt hittar en lösning som vi kan enas om. Det är det jag ser framför mig. Något annat är inte på kartan.

Vad händer om Tesla vägrar teckna avtal? 

– Det kan jag inte svara på. Det är en hypotetisk fråga och vi har ingen annan målsättning än att lösa det här. Förr eller senare måste våra konfliktåtgärder få verkan så att Tesla känner att nu måste vi hitta en lösning. Vissa sympatiåtgärder har bara verkat i någon eller ett par veckor, så det gäller att ha is i magen. 

Hur är det att leda ett förbund genom strejken? 

– Spännande och utmanande. Som alltid när man ska hantera stora, svåra frågor så grubblar man och funderar mycket. Hur ska det gå? Hur kan man entusiasmera och hålla kämpaglöden uppe? Det är länge sedan vi hade en sådan här gemensam, sammanbindande fråga i svensk fackföreningsrörelse och även internationellt. 

Hur påverkar strejken varumärket Tesla? 

– Jag har svårt att se att det inte skulle ha en negativ effekt. Sedan tycker vi det är tråkigt för vi har inget emot Tesla som bil. 

Skulle du själv kunna köpa en i nuläget?

– Nu skulle jag nog tänka mig för. Men så fort vi har löst det här tycker jag det är väldigt bra att svenskar köper elbilar och deltar i klimatomställningen. Så det skulle jag absolut kunna tänka mig.