Det tar emot att inleda ett nytt år i moll, men när plåster ska rivas av är det bäst att göra det rappt och rakt. 

Detta är den sista texten vi kommer publicera på Nya Mitten. Våra sociala kanaler kommer gå i vila och denna unga opinionsplattform avvecklas.  

Det är, för att uttrycka det milt, tråkigt.

Nya Mitten har finansierats av LO Mediehus och fackförbunden som äger mediehusets medlemstidningar. Det har skurits i kanter och hyvlats i papperskostnader, men till slut gick kalkylen inte ihop.   

Vi lär inte vara ensamma om att få uppleva effekterna av Sveriges allt bistrare ekonomiska tider. 

Över en halv miljon läsningar

Just nu drabbas andra av att mediestödet till idéburna tidningar och tidskrifter görs om i grunden.

För progressiva röster och plattformar ser våren kärv ut samtidigt som Sverige fått den radikalaste högerregering vi upplevt sedan demokratins införande.  

Men tuffa tider för arbetarrörelsen, den breda vänstern och oss progressiva får inte betyda tysta tider.  

Därför avslutar vi Nya Mittens två år med att lyfta allt det vi och våra skribenter har bidragit med. Skribenterna försvinner nämligen inte. Allas våra röster blir kvar, på andra platser, i andra former.  

Sedan starten i slutet av februari 2022 har Nya Mitten nått över 300 000 läsare och på sajt lästs över en halv miljon gånger.

Våra skribenter har både i år och förra året nämnts och citerats i nästan alla stora svenska medier och i en rad lokaltidningar.  

Friskolor, Sabaton och Nato

Hos oss har Aleksander Kjellgren skrivit om Realgymnasiets friskolor ur ett studentperspektiv, Anna Ardin om det svenska intåget i Nato, historikern Mikael Nilsson om Sabaton och Fanny Nilsson om de feberyriga digitaliseringsprocesserna i svensk sjukvård.

Dessa har också blivit Nya Mittens mest lästa texter.  

Vi har dessutom, trots vår stolta vänsterparoll, haft en hel spalt med en liberal, gått till en spåman för att ta reda på valresultatet 2022 och allra senast gjort ett stort grävsamarbete om privata ätstörningskliniker tillsammans med VeckoRevyn.  

Och mycket, mycket mer.

Nya Mitten har blivit en plats för många röster med brett genomslag och för vissa skribenter platsen där de publicerat sina karriärers allra första texter.

Som redaktör önskar jag att jag hade plats att nämna dem alla vid namn. Utan er – ingenting.  

Unikt till nya läsare

Tack till er alla som skrivit, kommenterat, delat och bidragit till det vi fått vara.

Tack till Rasmus Hansson som drev Nya Mitten som vikarierande redaktör i våras. Från den stolen tog han sig hela vägen till Aftonbladets ledarsida.  

För LO Mediehus del har Nya Mitten på ett unikt sätt nått till nya och unga läsare och vi har kunnat sprida arbetsmarknadsjournalistiken som görs på mediehusets övriga titlar till nya målgrupper.  

Mediehusets journalistik fortsätter och förblir fortsatt den bästa bevakningen av svensk arbetsmarknad du kan hitta. Läs dem och ge dem ett heja-rop eller trettio.

Sverige är i förändring både politiskt och fackligt. Jobbet är grunden i nästan alla människors vardag, ändå är Sverige långt från en verklighet där ett värdigt yrkesliv råder på totalen. 

Oumbärlig journalistik framåt

Effektiviseringar skär i människors marginaler, inflationen har ätit upp tio års reallöneutvecklingar för vanliga människor.

I hela välfärden tvingas människor springa allt snabbare för allt sämre ersättningar med allt uslare villkor. Det drabbar anställda lika mycket som det drabbar tågresenärer, barn på förskolor eller äldre med hemtjänst. På det har vi gig-ekonomin och företag som Tesla.  

Tack till kollegorna på LO Mediehus som bevakar allt detta och vars journalistik helt enkelt är oumbärlig. 

Som sagt. Tuffa år är inte samma sak som tysta år. Nya Mitten har tillsammans med Arbetets kultur- och ledarredaktion drivit podden Kommentariatet.

Under året har podden exploderat i antalet lyssnare, och där fortsätter vi att syna politiken och det offentliga samtalet även framåt. Finns där poddar finns. 

Det är uppenbart att våra och era röster behövs. Det har varit en ära att vara redaktör, en roll i vilken jag fått både tala och lyssna.  

Tack.