Det var vid lunchtid på söndagen som en polispatrull kallades till bostadsområdet Österängen i Jönköping. Detta efter att ha fått larm om att en 35-åring man uppvisat tecken på psykisk ohälsa.

Uppgifter: Polisen skadad av någon slags svärd

När polisen kom till lägenheten hade mannen lämnat bostaden och tagit sig till ett närliggande skogsområde. I samband med förflyttningen tog han med sig ett vasst tillhygge. Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna ska det rört sig om någon typ utav svärd. Uppgiften har dock inte bekräftats av Polisen.

När patrullen stötte på mannen i skogspartiet uppstod tumult varefter den ena polisanställde blev allvarligt skadad av 35-åringen. Den andra närvarande polisen avfyrade då sitt tjänstevapen. Uppgifter från vittnen säger att det har rört sig om fem till sex skott, men inte heller det har bekräftats av Polismyndigheten.

Dagens Nyheter skriver att den skadade polisen är mellan 20-29 år gammal och att han befunnit sig i tjänst i två år.

35-åringen bar även på skjutvapen

När 35-åringen slutligen greps upptäcktes att han även bar på ett skjutvapen. Både gärningsmannen och polisen fördes därefter till sjukhus.

Enligt sjukvården ska polisens skador ha varit livshotande. Den misstänkte gärningsmannens tillstånd bedöms som allvarligt.  

Polisen: Många påverkade av vad som hänt

– Det här är en väldigt allvarlig situation och vi är många som känner oss påverkade av vad som har hänt. Det är en kollega som kämpar för sitt liv efter att ha blivit attackerad när han utför sitt samhällsviktiga arbete. Krisstöd ges nu samtidigt som vi också lägger stor vikt vid att förundersökningen ska ske på ett bra sätt, säger Kristoffer Axell, chef i lokalpolisområde Södra Vätterbygden i ett pressmeddelande.

Ärendet utreds som mordförsök och grovt vapenbrott. Utöver det inleds en förundersökning om tjänstefel, något som görs rutinmässigt då en polis avlossat sitt tjänstevapen.

Under måndagen ändrades polisens tillstånd från livshotande till allvarligt men stabilt.