2023 går till historien som det dödligaste året på svenska arbetsplatser på mycket länge.

Luciaveckan blev den svartaste på svenska arbetsplatser på närmare 30 år. Nio personer dog under en och samma vecka efter olyckor på jobbet, varav fem störtade i samma fallande bygghiss i Sundbyberg.

Bashir, afghansk man i 25-årsåldern, omkom i hissolyckan

En ung, hjälpsam och hoppfull man som försörjde sin familj i Afghanistan och stod på tröskeln till att förverkliga sina drömmar. Så beskrivs Bashir av anhöriga, i tidningen ETC

Bashir kom ensam till Sverige som minderårig flykting 2015. 

Han lärde sig svenska, tog svetscertifikat och jobbade sedan två år på Rosell Prefab. 

I somras gifte han sig med en kvinna från sin hemby. Han hade precis sökt svenskt medborgarskap och längtade efter att få leva här med sin fru. 

– Som han kämpat, han kunde varit vilken knegare som helst nu. Och så nära att nå sin dröm. Och nu är det bara slut. Det är så oerhört sorgligt allting, säger hans vän Linus Ericsson i ETC.

Anton Runsvik, 26 år från Matfors, omkom i hissolyckan

Anton Runsvik från Matfors utanför Sundsvall var anställd av ett företag i Hudiksvall, men uthyrd till Rosell Prefab när olyckan inträffade.

Anton Runsvik spelade länge innebandy i föreningen Vattjoms IK. Han hade det ”största hjärtat, både på och av planen”, skriver klubben i ett inlägg på Facebook. 

Serhii, ukrainare i 60-årsåldern, omkom i hissolyckan

Serhii jobbade för underentreprenören Nordecon bland annat med snöröjning. Han hade varit på arbetsplatsen i mindre än två veckor när olyckan inträffade och hade ett muntligt kontrakt om provanställning, uppger Byggnadsarbetaren

Serhii levde i Sverige tillsammans med sin fru som han försörjde medan hon studerade svenska. De hade varit gifta i mer än 20 år. 

Oleksandr, ukrainare i 40-årsåldern, omkom i hissolyckan

Oleksandr arbetade också med bland annat snöskottning åt Nordecon Även han var ny på arbetsplatsen och saknade skriftligt anställningskontrakt. Oleksandrs föräldrar bor i Ukraina och han saknade familj i Sverige. 

Rysk medborgare i 50-årsåldern, omkom i hissolyckan

Mannen var från Dagestan och även han anställd av Nordecon. Han var arbetsledare åt Serhii och Oleksandr. En vän till mannen säger till SVT att han arbetat i byggbranschen i Sverige i runt 15 år. Vännen beskriver honom som ”en jättesnäll och bra far”.

– Meningen med hans liv var hans familj och han gjorde allt för att försörja dem.

Hampus Jakobsson, 23 år från Dorotea, omkom i grävmaskinsolycka

Hampus Jakobsson och hans barndomskompis, som han drev företag med, stampade väg för skogsmaskiner över en myr nio mil från Örnsköldsvik. Grävmaskinen gick genom isen och Hampus Jakobsson hittades först dagen efter av dykare.

Hans lillasyster beskriver honom i Expressen som social och med glimten i ögat. En kille som gillade fordon och som trivdes bäst i garaget tillsammans med kompisar eller sin pappa. 

– Han förtjänade verkligen livet, min älskade bror, säger Hanna Jakobsson till Expressen.  

Byggnadsarbetare i 60-årsåldern från Skellefteå, omkom i olycka på Northvolt

Den 13 december träffades mannen som var anställd av NCC av ett fallande gaffelstativ. Han jobbade med att montera ett väderskydd vid gjutning av ett betongfundament på Northvolts område i Skellefteå.

Polsk medborgare, omkom i lastbilsolycka i Södertälje

På morgonen den 17 december körde en polskregistrerad lastbil lastad med byggvirke in i ett räcke och av E4:an vid Södertälje Syd. Lastbilen voltade ner för en slänt och hamnade upp och ned.  Den polske föraren avled vid kraschen. 

Grekisk medborgare, 25 år, omkom efter explosion på Northvolt

Den 25-årige grekiske ingenjören kom till Skellefteå och Northvolt i somras. Den 4 november brännskadades han allvarligt i samband med en explosion på fabriken. Han sövdes ner och vårdades på sjukhus, men dog natten till den 15 december av skadorna. Gora Dangoura, som han delade lägenhet med beskriver honom i Aftonbladet som en snäll kille, med ett stort miljöengagemang. 

– Han var väldigt social och hade goda värderingar. Vi pratade om allting.