På många sätt är den skånska vintern skoningslös. 

Himlavalvet bjuder på 50 nyanser av grått. Vindbyarna över slätterna fångar tag i regnet och piskar en i ansiktet. Samtidigt förmår åkerlandskapet endast att visa upp en färg: brunt.

Just den här dagen i slutet av november är ett undantag. Åtminstone i Christian Sonessons (M) Staffanstorp. Solen skiner över den lilla kommunen mellan Malmö och Lund.

I utkanten av byn ska 200–300 bostäder byggas bakom grindar och murar, ett så kallat ”gated community”.

Byggandet väntas dra igång om drygt ett och ett halvt år.

– Ett bostadsområde för dem som värderar trygghet, helt enkelt, säger Sonesson till DN.

Han antyder att byggandet av gated communities är ett svar på den ökade otryggheten i gängkriminalitetens tid.

SD och M:s pilotkommun

Centrumet i Staffanstorp är ganska folktomt. Utanför matbutiken står en försäljare. Det är oklart vad han säljer. Endast äldre stannar till för att prata.

Här följer byggnaderna mestadels samma tema: ljusgula trevåningshus i tegel eller putsad fasad. Varje hus i centrum ser ut att vara hem åt en kommunal verksamhet.

Staffanstorps rådhus
Staffanstorps rådhus. Foto: Rasmus Hansson.

En bit bort från torget står ett hus som sticker ut från mängden. Huset är gult precis som alla andra hus här, men det är fem våningar högt. Det är Staffanstorps rådhus och tillika Christian Sonessons arbetsplats.

Det är härinne hans idéer går från ax till limpa.

Det går nog att se Staffanstorp som en pilotkommun för M och SD:s samarbete. I politiska utspel och förslag går mönstret i Staffanstorp att känna igen från Tidösamarbetet.

I våras ville Sonesson att kommunen skulle gå i täten för gårdsförsäljning av alkohol.

2017 placerade kommunen flyktingar i husvagnar på en grusplätt bredvid en industritomt.

2019 hamnade kommunen i skottgluggen efter att ha tagit bort gratis skollunch för gymnasieelever.

Samma år anställdes åtta kommunala ordningsvakter för att patrullera gatorna.

2020 skulle Staffanstorp ta emot 44 nyanlända, enligt nationella anvisningar.

– Det är 44 för mycket, sa Sonesson då till SVT.

Grilla kött utan veganska queers

Hösten 2021 var Sonesson drivande i att kommunen skulle börja investera i kryptovaluta. En utredning startades. Ett halvår senare hade utredningen kommit fram till att det fanns för stora risker med att investera skattebetalarnas pengar i kryptovalutor.

Våren 2022 vägrade Staffanstorp ta emot fyra syriska kvotflyktingar. Något som gjort att Sonesson nu misstänks för grovt tjänstefel.

Men det är inte bara en negativ inställning till människor på flykt och en kärlek till marknadsliberalismen som finns i verktygslådan. Sonesson har även svårt för allt som är ”pk”.

Parkering, Staffanstorp. Foto: Rasmus Hansson.

För tre år sedan föddes idén till gated communities.

”Då skrattade många, främst vänstern och pk-liberaler. Det var ju väldigt osvenskt att börja planera på det viset” skrev Sonesson på sin Facebook-sida i slutet av september i år.

I en intervju med Bulletin våren 2021 sa han att han ”vill ha ett tryggt samhälle där folk är fria att jobba och sköta sig själva. Där man får grilla sin köttbit i trädgården utan att bli påhoppad av en vegansk queerextremist”.

Tomt vid Icas vego-disk

Staffanstorps torg är en stor parkeringsplats som inringas av alla de näringsidkare man vanligtvis hittar i mindre centrum: tobaksaffär, pizzerior, thairestaurang, oroväckande många frisörsalonger, begravningsbyråer, apotek och sedan… kronjuvelen: mataffären. 

I Staffanstorps fall: Ica Supermarket.

Där inne hörs julmusik. Reklamskyltar för att köpa Bingolotter till uppesittarkvällen den 23 december sitter uppe. Kundernas snittålder är hög. Queerextremisterna lyser med sin frånvaro vid Icas kyl för det veganska utbudet.

Vegansk kyl på Ica Staffanstorp.
Den veganska kylen på Ica, Staffanstorp. Foto: Rasmus Hansson.

Sonesson pekar gärna ut grannkommunen Malmö som ett skräckexempel. I en informationsfilm för Staffanstorp från 2019 målas Malmö upp som en stad i förfall och Staffanstorp som en lugn, omhändertagande, grön oas där barnfamiljer kan leva i trygghet.

För några år sedan var Malmö utsatt för en våldsvåg. Sedan 2017 har skjutningarna mer än halverats och sprängningarna minskat i antal från 62 till 8, enligt statistik från 2022.

Vill aktivt segregera staden

Manne Gerell är forskare i kriminologi vid Malmö universitet. Han tror att det minskade våldet i Malmö beror på tre saker. Insatser i skolan, att bygga relationer i utsatta områden och att man fängslat många kriminella.

– Saker man gjorde för tio år sedan börjar kanske betala av sig nu. De barn som klarade skolan 5–10 år sedan är nu mindre benägna att dras in i gäng, säger han till SVT Nyheter.

Att som ordförande i en kommunstyrelse aktivt sträva efter att göra vissa områden säkrare än andra kan te sig märkligt. Det menar i alla fall Martin Grander, lektor vid institutionen för urbana studier vid Malmö universitet.

– Segregation anses ju som något som man vill undvika , från planerarhåll och – oftast – från politiskt håll. att bygga gated communities är ju bygga för segregation – inte mot den,  säger Grander till DN.

15:e tryggast i landet

I slutet av november är det svårt att föreställa sig, men om några månader kommer fälten kring Staffanstorp vara fulla av liv. Knallgula rapsfält kommer tävla om uppmärksamheten med klorofyllgröna sädesfält som håller på att spricka upp ur marken.

När SKR nyligen listade de tryggaste och säkraste kommunerna i Sverige hamnade Staffanstorp på 15:e plats av landets 290 kommuner. Varför man aktivt vill se till att bygga för segregation i en kommun där tryggheten och säkerheten redan är stor verkar underligt.

Om Christian Sonesson verkligen tar alla Staffanstorps invånares trygghet och säkerhet på allvar låter alltså inte gated communities som rätt väg att gå.

Men låt oss hoppas att de som flyttar in åtminstone får grilla sitt kött i fred.