1. Attendochefer döms i hovrätten – varnade visselblåsaren Stine Christophersen

Två chefer bröt mot lagen då de delade ut en varning till Stine Christophersen, vårdbiträdet som kritiserade Attendos äldreboende i massmedia. Det slår hovrätten fast i en dom som kan bli viktig för privat anställda visselblåsare.

Klicka här för att lyssna på Spotify

Klicka här för att lyssna på Podcaster

Klicka här för att lyssna på Google Podcasts

2. Den stora tågstriden

Jag rullar ihop mig till en liten boll och låtsas att allt bara ska försvinna.” Lokföraren Ola Brunnström står varje dag upp för sina arbetskamrater. Men när arbetsgivaren Arriva tänker avskeda honom kan han inte stå upp för sig själv. Han drar sig undan till sommarstugan. Gråter mycket. Har ångest över att han ska få sparken. Men det finns också andra känslor. Glädje. Kärlek. När huvudskyddsombudet Ola Brunnström inte kan ta fajten så kliver andra in i handlingen.

Klicka här för att lyssna på Spotify

Klicka här för att lyssna på Podcaster

Klicka här för att lyssna på Google Podcasts

3. Corona-änkan

Jobbet kostade honom sannolikt livet. Varje dag mötte bussföraren José Esteban hundratals passagerare. Han satt där oskyddad, utan munskydd, utan desinfektionsmedel. Han smittades av covid-19. Hans fru Maritza Talavera kände det som att hon också skulle dö. Av kärlek till José. I dag har det gått två år sedan och hon saknar honom fortfarande varje dag.

Klicka här för att lyssna på Spotify

Klicka här för att lyssna på Podcaster

Klicka här för att lyssna på Google Podcasts

4. Första kvinnan i tuffaste gruvan

Tungt, blött, skitigt och blåsigt. Sabina Lindblom var den första kvinnan någonsin på det tuffaste jobbet på gruvbolaget LKAB i Kirunda, att reparera hissarna som transporterar järnmalmen. På jobbet testades hon av sina kollegor, fick hantera machokultur, men banade också väg för andra kvinnor i gruvan.

Klicka här för att lyssna på Spotify

Klicka här för att lyssna på Podcaster

Klicka här för att lyssna på Google Podcasts

5. Fackordförande som hittade hem

I Ukraina faller bomberna. Kvinnor och barn flyr. I Hallstavik minns Pappers fackordförande Aleksandar Srndovic från Sarajevo dagarna som flykting i Sverige. Hur han får hjälp från oväntat håll, av en kristen moderat, och hur han lär sig att älska ”den här lilla hålan”.

Klicka här för att lyssna på Spotify

Klicka här för att lyssna på Podcaster

Klicka här för att lyssna på Google Podcasts