Tio fackförbund har varslat om sympatiåtgärder i konflikten mellan IF Metall och Tesla. Och nu börjar de få effekt. 

Transport var först ut med att stoppa införsel av Teslabilar i svenska hamnar med start 7 november och sedan i fredags gäller blockaden alla hamnar. 

Det har dock inte stoppat Tesla från att få in bilar i Sverige. Bilarna skeppas till andra nordiska hamnar och sedan fraktas de vidare med biltransporter på vägarna. 

– Att motparten hittar sätt att runda våra konfliktåtgärder var väntat. Nu får vi hitta sätt att stoppa det, säger Tommy Wreeth.

Transport för därför diskussioner med sina nordiska kollegor för att försöka stoppa att Teslabilarna som skeppas till Norge, Danmark och Finland fraktas vidare till Sverige. 

Registreringsskyltar stoppas

Men även om bilarna fortsätter att rulla in till Tesla i Sverige kommer de på sikt inte kunna rulla ut från företaget till kunderna. 

Bilarna kommer nämligen inte få några svenska registreringsskyltar på grund av postblockaden som Seko och ST lagt mot Tesla.

– Det är positivt att det får effekt, och det här blir ju svårt för Tesla att runda, säger Ulrika Nilsson, Sekos avtalssekreterare.

Transportstyrelsen får nämligen bara leverera nummerplåtarna till nyregistrerade bilar per post. De får bara anlita Post Nord och Tesla får inte heller hämta skyltarna på egen hand från företagen som tillverkar dem, uppger myndigheten till Dagens Industri. 

Att postblockaden skulle slå så hårt, var lite av en lyckträff, för Seko.

– Vi visste ju att nummerskyltarna skickas med post, men det är svårt att hålla koll på exakt vilka paket som går med vilken operatör, säger Ulrika Nilsson.

Sedan i måndags när postblockaden trädde i kraft, kommer skyltarna inte fram till Tesla. Kunderna kommer därmed inte att kunna hämta sina nya bilar. Skyltarna beställs dock när bilarna lämnar fabriken så det dröjer ett tag innan leveranserna av nya Teslabilar stoppas, uppger Dagens Industri. 

Att postblockaden stoppar registreringsskyltarna har fått Elon Musk att för första gången kommentera konflikten. På sin egen plattform X (tidigare Twitter) skriver han: ”This is insane” (Det här är galet.)

Bild från Twitter/X.

Sekos Ulrika Nilsson ser på ett annat sätt.

– Det är insane att inte ha kollektivavtal i Sverige, säger hon.

I en skriftlig kommentar till Dagens industri skriver Tesla att blockaden inte omedelbart påverkar deras förmåga att leverera bilar, men företaget är starkt kritiskt till blockadens effekt.

Tesla: Anmärkningsvärt agerande av statlig myndighet

”Det faktum att Transportstyrelsen, den statliga myndighet som ansvarar för leverans av alla registreringsskyltar i Sverige, och Postnord, ett statligt företag, på detta sätt bidrar till det oproportionerliga agerandet från svenska fackföreningar är anmärkningsvärt. Det är Teslas lagliga rätt att inte sluta kollektivavtal och Transportstyrelsen har en laglig plikt att leverera registreringsskyltar”, skriver Tesla till DI.

Om Tesla skulle hitta något sätt att runda även denna sympatiåtgärd är LO-förbunden redo att utöka sina sympatiåtgärder, enligt flera förbund som Arbetet talat med. 

Transports ordförande Tommy Wreeth konstaterarar att hans eget förbund har många möjligheter att öka pressen på Tesla om det skulle behövas. 

– Vi har lastbilstrafik, vi har renhållning, vi har bevakning och annat. Klart som fan att det går att öka pressen. Vi kan sätta in åtgärder som slår hårt, säger han. 

Han tillägger att det samtidigt är viktig att åtgärderna slår rätt så att de i första hand drabbar Tesla och inte orsakar för stora problem för vanliga människor även om det blir svårt att hålla tredje man helt utanför. 

– Vi har idéer och den dagen det blir dags för det och IF Metall behöver ytterligare stöd så står vi redo. 

Förbunden med sympatiåtgärder i Teslakonflikten

Förbund som har varslat om sympatiåtgärder i Teslakonflikten: Transport, Elektrikerna, Seko, Målarna, Fastighets, Byggnads, Musikerförbundet, ST och Hamnarbetareförbundet. Dessutom har IF Metall varslat om sympatiåtgärder för sin egen konflikt genom att ta ut ett företag som tillverkar delar till Tesla i strejk.

LO-förbund som ännu inte varslat om sympatiåtgärder: Kommunal, Livs, Pappers, GS, Handels, HRF. Att förbunden inte varslat innebär dock inte att de inte stöder konflikten och det är inte uteslutet att de kan lägga varsel i framtiden.