Varslen om sympatiåtgärder har duggat tätt. Stödet för IF Metalls kamp mot Tesla om att teckna kollektivavtal är brett inom den svenska fackföreningsrörelsen.

Och i dag, den 17 oktober, sattes flera av åtgärderna i gång.

Transport, som redan stoppat hanteringen av Teslabilar i fyra hamnar, utökar nu åtgärden till samtliga hamnar. Samtidigt inleder Svenska Hamnarbetarförbundet sin blockad, även den i alla hamnar.

Kommer inte reparera laddstationer

Elektrikerförbundet stoppar från och med i dag service och reparationer av elanläggningar i Teslas lokaler och laddstationer. Det handlar om tio verkstäder och drygt 200 laddstationer, enligt Elektrikerförbundet.

Utanför Tesla i Segeltorp i Huddinge befinner sig Elektrikernas ombudsmän Claes Thim och Jens Hansson. Att Elektrikerna har satt Tesla i blockad är känt bland förbundets avtalsbundna företag och deras anställda, skriver tidningen Elektrikern.

– Företag hör av sig till oss om vad de får göra och inte, och det är ju bra. Om något företag bryter blockaden mot Tesla så måste vi utöka blockaden mot just det företaget, så det är bra att de vill göra rätt, säger Jens Hansson till Elektrikern.

Även Fastighets hade varslat om att stoppa städningen i fyra av Teslas verkstäder från och med i dag. Men för tre av dem skjuts det upp till nästa vecka.

– Våra medlemmar skulle ha blivit uppmanade av arbetsgivarna att gå till jobbet, samtidigt som vi säger att de ska avstå. Vi ville inte utsätta dem för den situationen, så vi skjuter på blockaden till nästa vecka, säger Fastighets avtalssekreterare Joakim Oscarsson till Fastighetsfolket.

Fastighets skjuter på varsel

Det handlar om de tre verkstäderna som varslats i Stockholmsområdet. Anledningen är att motparten, Almega, anser att varslet inte varit tillräckligt tydligt formulerat.

Nu har Fastighets lämnat in ett förtydligande som Almega ska ha godkänt, men man måste vänta ytterligare några dagar för att blockaden ska kunna godkännas av båda parter.

Men har Almega alltså ingen invändning mot blockaden nästa vecka?
– Nej, då vet vi säkert att den är korrekt utlyst, säger Joakim Oscarsson till Fastighetsfolket.

Det nya varslet träder i kraft på torsdag nästa vecka, om Tesla inte tecknat kollektivavtal innan dess.

”Då kan man inte leverera”

Nästa vecka kommer dessutom fler sympativarsel att aktiveras. Då blockar Seko och ST all post och alla leveranser till och från Teslas verkstäder och Målarna kommer att sluta lackera Teslabilar.

IF Metall har också varslat på företaget Hydro Extrusion som tillverkar delar till Teslabilar, något det blir stopp för på fredag nästa vecka.

Enligt IF Metall är Hydro Extrusion det enda företaget i Europa som tillverkar just den delen, som bland annat exporteras till Teslas bilfabrik i Tyskland.

– Utan den detaljen kan man inte leverera bilen. Så det är väldigt kännbart, säger IF Metalls avtalssekreterare, Veli-Pekka Säikkälä, till Dagens Arbete.