”Trots svåra tider så måste man få lyfta det som är ljust”. 
 
Detta ställningstagande gjorde i veckan sociala medier-fantomen Isabelle Löwengrip på Instagram. Hon har naturligtvis rätt. Men vad är det som är ljust i hennes liv då?  
 
Jo, att hon tillsammans med andra ”entreprenörer” – Ida Warg och Michaela Forni bland annat – bjudits in till mingel i Ulf Kristerssons bostad i centrala Stockholm för att ”nätverka”. 
 
Jaja, jag hör hur ni redan protesterar. Allt kan inte vara på astronomiskt allvar. Sådana där lättsamheter måste en statminister få hålla på med, även om tiderna är svåra. 

Bistert för Kristersson

För tiderna är svåra. Och det handlar inte bara om Ukraina, Palestina, Israel, Nato-process som frusit fast, recession, terrohot och så vidare. För Ulf Kristersson är det bistert på ett mycket mer hudnära sätt.  
 
Enligt sajten Pollofpolls sammanvägning av opinionsmätningar så har Moderaterna just nu stöd av 17,6 procent av väljarna. Och i veckan kunde Novus berätta att Moderaterna inte längre har svenska folkets förtroende i någon av de tio mest prioriterade sakfrågorna. 

Moderaterna är inte bäst på ekonomi, integration, energipolitiken, jobben och inte heller lag och ordning. Enligt väljarna alltså. 

Vad beror det på? En uppenbar förklaring är väl den dissonans som uppstått mellan vad Kristersson sa att han skulle göra som statsminister och vad han gör som statsminister. 
 
Då var det löften om rejäla elstöd, skattesänkarstopp, chockbillig diesel, sänkt elskatt, snabb marsch in i Nato, pausat amorteringskrav, sänkt ISK-skatt… 
Av allt detta blev det mycket lite. Och det som blev, det blev inte på det sätt som han hade lovat. 

Men vi kan ta ett annat pedagogiskt exempel på hur Kristerssons utmaningar ser ut. 

Två 15-åringar sköts till döds

Det är i dagarna ganska precis fyra år sedan två 15-åringar sköts till döds vid en pizzeria i Malmö. Händelsen fick Kristersson – då oppositionsledare – att fatta tangentbordet och publicera sig på Facebook

”Hade jag varit statsminister hade jag nu lagt allt annat åt sidan. Jag hade samlat ett riktigt nationellt säkerhetsråd i statsministerns kansli och inte släppt ut det förrän den konkreta planen var klar: Vem gör exakt vad, och exakt när? Vilka nya resurser behövs? Vilka lagar måste ändras och vilka befogenheter måste utökas? Håller alla de ansvariga måttet eller måste några bytas ut?” 

Det där var ju såklart hårda bud och raka besked. När tonåringar mördas, då lägger en riktig statsminister allt annat åt sidan.

En riktig statsminister, han samlar ett säkerhetsråd och låser in tjänstemän i Rosenbad tills de rett ut vem som gör vad och när och vilka lagar som måste ändras.

En riktig statsminister, han låter sitt riktiga råd bestämma vilka generaldirektörer som ska få sparken. 

Är Kristersson statsminister på riktigt?

Sedan oktober 2022 är Ulf Kristersson statsminister. Men är han en riktig statsminister?  
 
Efter en masskjutning i södra Stockholm i somras som fick Polisförbundet att kräva en kriskommisson ordnade Kristersson ett kulturmingel.

När ett radhus bombades i Hässelby bevärdigade Kristersson det inte ens med en text på Facebook. Däremot tog han tillfället i akt att berätta vilken konst han har på väggarna i sitt arbetsrum.

Samma kväll gick han på mingel. När landets skakades av en brutal mordvåg gick han på artisten E-types bröllop

Trots svåra tider så måste man få lyfta det som är ljust, så att säga. Och just det har Kristersson verkligen haft förmåga att göra. 

Firat med friskolemagnat

De tråkiga opinionssiffrorna har statsministern exempelvis firat genom att tillsammans med sin fru och en vän som råkar vara friskolemagnat köpa en herrgård i Sörmland.

Vad ska Kristersson hitta på där? Samla ett säkerhetsråd?  

Nej.

I herrgården ska det bedrivas kursverksamhet med fokus på “existentiell hälsa”.

Det låter onekligen som en trevlig plats för det verkligt centrala för vår statsminister: nästa mingel.