Du har ansvarat för strejkvakten vid Teslas verkstad i Upplands Väsby i över två veckor nu. Hur har det varit?

– Vi har fått extremt positiva reaktioner från omgivningen. Folk som går förbi är uppmuntrande, bilar som kör förbi tutar och gör tummen upp. Till och med många Teslaägare har stannat till och sagt att de har full förståelse och sympatiserar med det vi gör. Att vi skulle få stöd trodde vi nog, men inte till den milda grad.

Men en del anställda går in och jobbar trots strejken, hur känns det?

– Det är en av de saker som känns jobbiga. De kör inte full produktion, men vi hade ju velat stoppa produktionen helt och hållet.

Gör ni någonting för att hindra dem som passerar in till Tesla?

– Vi pratar med dem när de kommer och när de går från jobbet. Men vi hindrar dem inte fysiskt från att komma in på arbetsplatsen. Det skulle vi inte ha stöd för i lagen.

Varför har ni inte lyckats organisera fler anställda på Teslas verkstäder?

– Det finns nog många orsaker till det. Vi får rapporter om att företaget hotar personalen med repressalier. De säger: ”Ni kan självklart gå ut och strejka, men…”. Och så räknar de upp dåliga saker som kommer att drabba dem, som sämre förläggning av semestern och mycket annat.

Strejkvakter utanför Tesla.
Stefan och hans strejkvaktskollegor utanför Tesla.

Har ni frusit?

– Det har varit kallt en del gånger. Men vi är här för en god sak, det värmer oss inifrån.

Hur kommer konflikten att sluta?

– Ett tag verkade Tesla vilja prata med oss, då var jag optimistisk. Nu tror jag inte att de kommer till förhandling frivilligt. Men jag tror fortfarande att vi får till ett avtal.