KOMMENTAR. Världens största podcast, the Joe Rogan Experience, lyckades med bedriften att göra ett nästan perfekt nedslag i vår samtid när den gästades av Teslaägaren Elon Musk – sverigeaktuell för sin i kollektivavtalskonflikt med IF Metall. 

Nedslagets styrka är inte bara att det är halloween och att programledaren därför – okommenterat – bär blond peruk. Inte heller enbart för att båda makthavarna är påtagligt ”under rus” eller ”totalt bäng” genom den två och en halv timme långa intervjun.

Nej, det är när Rogan frågar Musk om han någon gång ångrat sitt köp av Twitter (även ägaren har svårt att komma ihåg att han döpt om det till X) som det blir riktigt intressant. 

Elbilsmiljardären håller, i stället för att svara på frågan, en lång och diffus utläggning om hur mikrobloggen hade en nedbrytande effekt på civilisationen. Många skulle nog hålla med honom om detta. 

Twitter har – trots att det i grunden är en fantastisk idé om en mötesplats för diskussion och nyhetsförmedling – alltid varit ett slagfält.

Sociala medier mobiliserande kraft

Brittiske sociologen William Davies pekade redan 2018 i sin bok Nervous States på hur sociala medier var den starkaste mobiliserande kraft mänskligheten sett. 

Ett beroende av att hålla sig uppdaterad, känna något, korsbefruktas med ständiga varningssignaler om fara från en snabbkrympt planet håller oss användare på helspänn. I ett konstant orostillstånd. Vi blir beroende av pulsen, paranoian.

Twitter har blivit en dominant på området. Genom åren har plattformen utvecklats från visklek till mistlur. Drev, desinformation, konspirationsteorier, narcissism, hat. Starka känslor och påståenden får mer utrymme. Allt för att känna ännu mer – för att du ska stanna kvar.

Vad som skulle bli en mötesplats har snarare förvandlats till en sorts självskadebeteende. Jag har flera vänner som säger att de inte längre loggar in för att hålla sig uppdaterade, utan för att de har ett behov av att få en daglig dos av hat och människoförakt.

Det är också därför, trots att allt fler normala röster lämnat plattformen, konkurrenterna har svårt att hävda sig. Mastodon var ett tråkigt fängelse av oskrivna trygghetsregler.

Småtrista och välvilliga Bluesky är, än så länge, för friktionsfritt. Tråkighet är smällen man får ta för att slippa tusentals anonyma nazister.

Lyssna på Kommentariatet här! En underhållande podcast om veckans händelser från Arbetet och Nya Mitten.

Förvrängd världsbild

En för frekvent närvaro leder inte bara till beroende. Det resulterar också, för många, i en fullständigt förvrängd världsbild fylld av potentiella hot från en väldigt odefinierad fiende, djupa stater och pedofilrings-konspirationer.

Det har skapat miserabla narcissistiska figurer som Hanif Bali till Ivar Arpi som manar på världsbilden för bekräftelse och därför måste bli allt radikalare i sina utspel. 

Elon Musk köpte hela plattformen för att rensa upp i det träsk han tyckte sig se. Vad han såg råkade bara skilja sig radikalt från vad många andra upplevde att Twitter börjat förvandlas till.

I intervjun med Rogan säger han att hans val att köpa det sociala mediet är kopplat till var företaget rent fysiskt befinner sig. Alltså i San Franciscos innerstad. ”Om man går i San Francisco, alldeles bredvid X huvudkontor så är det som en zombieapokalyps… och vilken filosofi gav det resultatet? Den filosofin sändes ut över jorden.”

Vad Musk talar om är stadens hemlöshet och filosofin den ”extremvänster”, som alltså ska ha spridits via Twitter.

Det hade, enligt Musk, förvandlat informationsteknologi till en propagandaapparat för ett ”hjärnvirus”. Vars konsekvens miljardären menar blir uppenbar när man rör sig i San Franciscos innerstad. 

Nämligen civilisationens undergång. Därför köpte han Twitter.

Joe Rogan håller med Musk

Joe Rogan, världens största podcastprofil och mångmiljonär, håller inte bara med elbilsmiljardären om det här. Han tycker också att plattformen tidigare tryckt ned motsatta åsikter. Det måste nämligen hjärnviruset, för det klarar inte att granskas. 

Den så kallade cancelkulturen.

Vad ingen av dem nämner är att hemlösheten i USA eskalerat efter en finanskris man aldrig riktigt återhämtat sig ifrån, gentrifiering med stegrande bostadspriser, två års pandemi samt en epidemi av människor som blivit gravt beroende av det smärtstillande medlet Oxycontin. 

De miljarder mannen som en gång beskrevs som ”verklighetens Tony Stark” spenderade på att köpa Twitter hade med lätthet kunnat hjälpa de bostadslösa i San Francisco, om nu det var målet.

I stället påstår duon att alla sociala medier egentligen styrs av amerikanska staten. Ett av huvudargumenten till detta: Att man inte velat sprida desinformation under pandemin utan följt hälsovårdsmyndigheternas linjer.

Nu råder i stället yttrandefrihet på twitter. Alla får säga vad de vill. Hjärnviruset woke har besegrats.

Rogan tackar Musk för hans enorma insats för mänskligheten. Vad den nu är. Någonstans mitt i allt detta går de ut och skjuter pilbåge på en Tesla Cybertruck. 

Hatbrott har ökat radikalt

Sedan Elon Musk köpte Twitter och förkunnade att ordet nu var fritt har antalet rapporterade hatbrott där ökat radikalt. En jobbig och kvävande cancelkultur har i hög grad ersatts av en rasande högerextremism. 

Ägaren själv har vid ett antal tillfällen spridit antisemitiska konspirationsteorier. 

Häromdagen beskrev Ivar Arpi muslimer som en barbarhord innanför våra portar och blev försvarad av ett antal högerdebattörer.

För en vecka sedan påstod vår utbildningsminister, Mats Persson, som redan påbörjat en undersökning om ”cancelkultur på våra lärosäten” att universiteten hade problem med en hatisk och hotfull ”wokevänster”.

På frågan vilka han menade hade han inga svar.

Civilförsvarsminister Carl-Oscar Bohlin har de senaste veckorna delat inlägg från två välkända profiler ur vit makt-myllan, en av dem kanadensiska extremhögerprofilen Lauren Southern. 

Lustigt nog när han skulle varna för hur lätt det är att sprida desinformation.

Det här är något helt nytt i svensk politik – fullständigt unikt.

Går i hand med att göra SD rumsrena

Tidölagets projekt att göra SD rumsrena sitter som handen i handsken med det rum vår nedrökte multimiljardär skapat och den auktoritära tradition som alltid puttrat i svensk borgerlighet.

I USA oroar man sig nu för hur stor skada Twitter kommer göra om det överlever fram till nästa valrörelse. Man har gått om Facebook som landets största källa till desinformation.

Joe Rogan och Elon Musk kan vara lugna. Cancelkulturen är kanske borta från Twitter, X eller vad det nu heter i nästa veckas nyck från det förvuxna barn vi är i händerna på. 

Men ett av världens största forum för debatt och meningsutbyte har tagits över av en självupptagen superrik man, som tycks ha radikaliserats av sin egen plattform.