Den 20-årige mannen arbetade ensam på Pressbyrån vid Kungsportsplatsen i Göteborg på onsdagskvällen, rapporterar Handelsnytt.

Vid 19-tiden klev en man som bar svarta kläder och hjälm in i butiken och avlossade skott mot 20-åringen. 

Enligt uppgift till Göteborgs-Posten ska offret ha träffats i ansiktet och höften. Han fördes till sjukhus i ambulans. Gärningsmannen försvann enligt vittnen från platsen på elsparkcykel.

På torsdagsförmiddagen meddelade polisen att tillståndet för den skadade är allvarligt men stabilt. Tjugoåringen är sedan tidigare känd av polisen. 

Enligt medieuppgifter finns koppling till gängkriminell miljö.

Handels: Fruktansvärt

Beatrice Ekelund, förste ombudsman på Handels i Göteborg, bekräftar att den skjutne mannen är anställd på Pressbyrån. Hon är skakad av händelsen.

– Det är fruktansvärt och oerhört beklagligt. Alla ska kunna vara trygga och säkra på jobbet, säger hon.

Handels regionala skyddsombud har tät kontakt med arbetsgivaren och med Handels medlemmar på arbetsplatsen, berättar Beatrice Ekelund.

– Vi försäkrar oss om att våra medlemmar får de får det stöd de behöver. Franchisegivaren Reitan Convenience har kallat in sin krisgrupp och företagshälsovården för att ge stöd till de anställda, säger Beatrice Ekelund.

Säker arbetsmiljö

Den brottsdrabbade butiken håller stängt på torsdagen. Beatrice Ekelund betonar vikten av att arbetsmiljön är säker när den öppnar igen.

– De anställda ska kunna känna sig trygga. Det behöver finnas kameraövervakning, larm och möjlighet att tillkalla hjälp. Kanske behöver väktare ge extra tillsyn.

I det akuta skedet är insatserna inriktade på den utsatta butiken vid Kungsportsplatsen. 

Men Beatrice Ekelund ser behov av att kontakta anställda i fler butiker.

– Jag förstår om anställda i andra butiker är oroliga. Längre fram behöver vi göra en insats för att fånga upp det.

Artikeln är tidigare publicerad i Handelsnytt som tillsammans med Arbetet och sju andra titlar ingår i LO Mediehus.