Förslaget till könstillhörighetslag som går till omröstning i riksdagen i februari 2024 har rört upp i diskussionen om transvård och förändringar i processen om juridiskt kön.

Förslaget bereddes av den socialdemokratiska regeringen, och har stöd bland flera av dagens regeringspartier.

Frågan splittrar både högern och vänstern och det har lett till en metadiskussion om definitionen av kön, istället för att diskutera sakfrågan.

SD saboterar för transpersoner

Under flera år har fruktansvärda vittnesmål av homosexuella som utsatts för omvändelseförsök i vågor blossat upp i nyhetsflödet.

Tesen utgår från att en sexuell läggning skulle gå att be bort av en präst eller bota på något sätt. Det är absurt och HBTQ+Socialdemokrater fördömer det å det starkaste.

Många partier anser nu att omvändelseförsök ska förbjudas. Men inte alla.

Sverigedemokraterna har nyligen motionerat om att inte bara stoppa ändringar i könstillhörighetslagen, utan också höja gränsen för korrigerande hormoner och kirurgiska ingrepp till 25 år.

Som att det inte var nog menar de att samtalsterapi ska vara primär behandlingsterapi vid könsdysfori.

Transpersoner är mål för ett offentligt omvändelseförsök av både Sverigedemokrater och organisationer som hämtat sin argumentation från konservativa och nationalistiska organisationer. Omvändelseförsöken pågår i media, på TV och i den politiska debatten.

Psykisk ohälsa och tabu

Att transpersoner i högre grad lider av psykisk ohälsa är allmänt känt. Det gäller även andra minoriteter som inte helt inkluderas i samhället.

Att detta nu används som argument mot transpersoner för att försvåra deras möjlighet till vård är respektlöst och ett utnyttjande av transpersoners förtryck för att driva egen opinion.

Politiker som driver denna linje påstår sig ofta värna transpersoner och blir arga när de kallas för transfober, men de presenterar inte ett enda förslag som faktiskt gynnar transpersoner.

Det enda vi ser från dem är förslag om att inskränka rättigheter, begränsa tillgång till vården eller sätta stopp för nya förbättringar. Det är inte att värna transpersoners rättigheter.

Hela ämnet transvård debatteras i utgångspunkten att det är något fel och negativt att genomgå en transition.

Transition är inte fel. Att efter en transition välja att genomföra en detransition, alltså att välja att återgå till det kön som en fick tilldelat vid födsel, är inte heller fel. Människor har rätt att bestämma över sin egen kropp. Tabun måste bort.

Inget kaos hos våra nordiska grannar

Konservativa vill återigen begränsa människors möjlighet att bestämma över sin egen kropp och sitt eget sätt att leva. Vi har sett argumenten många gånger förut. Ett tag ville politiker till och med ha åldersgräns för homosexualitet.

Länge har aborträtt begränsats och förslag om samtalsterapi har lyfts för att försöka övertala människor att inte göra abort.

Att målbilden för Sverigedemokraterna i deras motion alltför väl liknar konservativa delstater i USA borde få varningsklockorna att ringa.

För det handlar om liv och död.

Vi kan inte stå ut med fler nyheter om unga människor som valt att avsluta sina liv för att de inte orkar att leva i sina kroppar eller för att samhället inte kan acceptera dem för den de är.

Vi måste sätta stopp för den diskriminering, hat, hot och våld som transpersoner utsätts för. Förtrycket måste ta slut och politiker måste sluta ställa sig i vägen för människor att leva sina egna liv.

Alla våra nordiska grannar har infört självbestämmande av juridiskt kön. Inte i ett enda av dessa länder har de konservativas rädslor besannats.

Den nya könstillhörighetslagen kommer inte lösa allt, men det är ett steg i rätt riktning och det är livsviktigt att den blir av.