– Verksamheten pågår i någon omfattning, för de har strejkbrytare, säger Adis Heldic, ombudsman på IF Metall, om situationen på Tesla i Malmö.

Strejken på Teslas verkstäder runt om i landet pågår sedan en dryg vecka, syftet är att få företaget att teckna kollektivavtal. I dag, måndag, sågs företaget och IF Metall för nya förhandlingar, som var resultatlösa.

– De är tydliga med oss, det blir inget avtal, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till TT.

Han säger att fler sympatiåtgärder nu är att vänta, företaget ska ha uppgett att de tänker fortsätta ta in folk som täcker upp för dem som strejkar.

IF Metalls medlemmar i Malmö har lagt ned arbetet i och med strejken.

Är det folk utifrån som håller igång verksamheten?
– Ja. Taxibilar stannar och lämnar av folk. Vi vet att de kommit från Teslaanläggningar lite längre uppåt landet, från Göteborg, men vi misstänker att andra kommer från fler ställen. Vi har sett en danskregistrerad bil lämna av folk, säger Adis Heldic.

Strejkvakt utan strejkare

Stefan Leiding, chef för ombudsmännen på IF Metall i Stockholm, säger att det är lite svårt att veta i vilken mån arbetet ligger nere på stadens tre Teslaverkstäder.

– Det har pågått arbete, men vi har också medlemmar ute i strejk.

Han säger att IF Metall misstänker att företaget har plockat in folk utifrån även i Stockholm.

– Det är individer vi inte känner igen. Vi vet inte, de kan vara nyanställda.

I Norrköping tycks strejkbrytare inte behövas för att hålla i gång verksamheten. Så vitt facket vet strejkar ingen där. 

Avdelningens ordförande Susanne Bergström tror att de inte törs.

”Lämnar frukt och godis”

IF Metall står ändå strejkvakt vid verkstaden, pratar med dem som åker förbi. Susanne Bergström säger att en del Teslaägare stannar till och uttrycker uppskattning. 

Även på andra håll beskriver IF Metall positiva reaktioner.

– Folk kör förbi och lämnar frukt och godis. De uppskattar det vi gör, säger Adis Heldic i Malmö.

I fredags utökades strejken till ytterligare verkstäder, som inte är Teslas egna. De jobbar vidare med annat där, men får inte arbeta med Teslabilar.

Vare sig i Stockholm, Örebro, Malmö eller Norrköping har IF Metall strejkvakter vid de verkstäderna. Man verkar ha ett helt annat förtroende för att de företagen agerar enligt konfliktåtgärderna.

– De har lagt ned sitt arbete, säger Greger Kammerland, avdelningsordförande på IF Metall i Örebro.

Hamnstrejk på tisdag

I morgon, tisdag, träder även ett sympativarsel från Transport i kraft, om konflikten inte är löst innan dess. 

Då ska Teslabilar inte lastas eller lossas i hamnarna i Malmö, Södertälje, Göteborg och Trelleborg. De lokala företrädarna för IF Metall säger att sympatiåtgärderna på andra företag får extra stor betydelse i och med att strejken inte fått full effekt på Tesla.

– Eftersom Tesla inte agerar som företag i Sverige brukar göra i liknande situationer är det klart att de kringåtgärder som kan vidtas blir viktigare, säger Stefan Leiding i Stockholm.