Klarna försöker konkurrera ut facket – erbjuder inkomstförsäkring
För att få anställda att lämna Unionen inför strejken nästa vecka lockar Klarna med en egen inkomstförsäkring, skriver tidningen Kollega. ”Som en restaurang som serverar gratis diarrépiller till maten”, skriver en förtroendevald.
Strejken på Klarna närmar sig med stormsteg. Under gårdagen varslade Unionen och Sveriges Ingenjörer om sympatiåtgärder på kontaktcenterföretagen Foundever och Teleperformance Nordic. Sedan tidigare har sympativarsel lagts av DIK, Akademikerförbundet SSR och Naturvetarna.
Samtidigt pågår en kamp bakom kulisserna för att splittra personalen.
Enligt ett internt dokument som tidningen Kollega tagit del av erbjuds anställda som väljer att inte strejka och som gå ur Unionen nu en ”inkomstförsäkringskompensation”.
Gäller bara om man sägs upp vid arbetsbrist
Enligt Kollega försäkrar bolaget enligt erbjudandet sina anställdas inkomster under 12 månader. Detta fram tills de kvalificerar sig för en privat försäkring. Ersättningsnivåerna ska vara snarlika de som Unionen erbjuder i sin inkomstförsäkring. Den gäller bara om man sägs upp på grund av arbetsbrist.
Sen Kanner, Unionens klubbordförande på Klarna, bekräftar företagets nya metod att vinna över anställda.
Enligt henne försöker företaget locka personer som gått med i Unionen enbart grund av inkomstförsäkringen och vars strejkvilja kan vara låg.
– Klarna försöker ge incitament till människor som vill lämna sitt förbund. Det är inte tydligt hur detta ska funka. Det är bara ett enkelt löfte, säger Sen Kanner till Kollega.
”Nervöst och konstigt”
Diskussionerna har också gått varma på yrkesnätverket LinkedIn kring Klarnas erbjudande. En förtroendevald på ett annat stort tech-bolag beskriver agerande som mycket märkligt.
– Det framstår bara som nervöst och konstigt, som en restaurang som serverar gratis diarrépiller till maten, skriver den förtroendevalda.
Klarna: Ingen vet hur många som vill ha avtal
Arbetet har sökt Klarna för en kommentar kring uppgifterna om inkomstförsäkring. De svarar inte på dessa men ger ett generellt uttalande om läget.
– Processen som ledde fram till strejkvarslet har varit demokratiskt bristfällig, och det är ingen som har egentligen vetat hur många av Klarnamedarbetarna i Sverige som faktiskt velat att vi ska teckna kollektivavtal, skriver Amanda Larsson presschef på Klarna Nordics i ett mejl till Arbetet och fortsätter:
– Det är dock viktigt att påpeka att Klarna har under hela processens gång varit, och fortsatt är, öppna för att teckna ett kollektivavtal – om vi anser att detta är det bästa för våra medarbetare samt för Klarna i stort.