På betalningslösningsföretaget Klarna är de anställda ”klarnauter”. Man är del av en kultur där man ska känna gemenskap och lojalitet gentemot kollegor och, inte minst, chefer. 
 
Vd:n och grundaren Sebastian Siemiatkowski – som enligt Expressen anses vara ett geni – sägs ha en krävande ledarstil och extremt höga ambitioner.

Enligt honom själv kunde han tidigare få väldiga vredesutbrott på klarnauter som inte håller måttet. 

På Klarna är det stenhårt jobb som gäller, inget annat. Det hårda jobbet – att förmå svenskar att handla mer på kredit – har lett till att Siemiatkowski i dag är god för över 3 miljarder och bor i ett 600 kvadratmeter stort glaspalats i frodiga Stocksund. 

Klarnauterna tänker strejka

Men nu har direktör Sebastian fått ett problem på halsen. Några ostyriga klarnauter har gått med i facket och de har till och med mage att störa den väldige entreprenören med krav på kollektivavtal.

Den stora stötestenen har, enligt fackförbundet Unionen, varit frågan om medarbetarnas inflytande på arbetsplatsen. 
 
Men något kollektivavtal kan det inte bli, tycker geniet. Klarna erbjuder ju mycket bättre villkor än vad något avtal kan ge.

Vi tar det igen. I Sverige har vi inga lagar om löner och pensionsavsättningar. Sådant reglerar i kollektivavtalen – som är ett golv med rättigheter och förmåner för löntagarna.

En arbetsgivare som tecknat kollektivavtal kan alltid förbättra villkoren. Men inte försämra. Det är denna trygghet mot försämringar de anställda på Klarna önskar. 
 
Men nej. Facket – det vill säga Siemiatkowskis medarbetare – förstår inte Klarnas ”speciella verksamhet”. 

Det brukar låta så från egenmäktiga affärsmän som gått på myten om sig själva.

Genier ska också respektera vår modell

Likadant knorrades det när Klarna fick kritik för att varsla 10 procent av personalstyrkan via ett föreinspelat videoklipp.

Likadant lät det när Klarna åkte på att betala vite på ett miljonbelopp efter att de brutit mot arbetstidslagen och sedan inte följt Arbetsmiljöverkets rekommendationer om förändringar.

Likadant kommer det att låta när det i november sannolikt inleds förhandlingar i Arbetsdomstolen efter att Klarna brutit mot medbestämmandelagen, MBL. 

Siemiatkowski har liksom fått för sig att han uppfunnit skuldsättning och är man visionär behöver man inte respektera en arbetsmarknadsmodell som fungerar för i princip alla andra. Tydligen. 
 
Men cyberbrukspatronen Siemiatkowski har historiska föregångare som också trott att deras sätt att tjäna pengar är så unikt att de kan ställa sig utanför samhällsekonomins normer.

De har fått ändra sig. 

Det är nämligen ingen slump att Sverige är så bra på innovationer eller har så många entreprenörer. Det är ingen slump att vi har bra löner och villkor i Sverige.

Det hänger ihop. Det hänger dessutom ihop att vi har starka fackliga organisationer och kollektivavtalslösningar. 
 
Det kommer till slut även klarnauternas herre inse.