I maj 2022 tog ISS över uppdraget att sköta Volvos fastigheter i Skövde.

Sedan dess har drygt 35 fastighetstekniker, rörmokare med flera tillhört en närmast maktlös IF Metallklubb, eftersom ISS har kollektivavtal med Fastighets och inte förhandlar med andra LO-fack.

Under de 18 månader som gått har IF Metall och Fastighets tvistat om vilket förbund som ska organisera dem som sköter Volvos fastigheter – först lokalt, men sedan våren 2023 på central nivå.

När konflikten drog ut på tiden började irriterade medlemmar gå ur facket, vilket Arbetet berättade om i förra veckan.

– Men i början av veckan fick vi veta att Fastighets och IF Metall kommit överens. Vi blir kvar i IF Metall, precis som vi har velat hela tiden, säger Linda Laurio, fastighetstekniker och sekreterare i IF Metallklubben.

Tog fart efter Arbetets artikel

Enligt Linda Laurio tog förhandlingarna mellan Fastighets och IF Metall fart efter att Arbetet publicerat sin artikel om tvisten.

– Det tog skruv.

Håkan Hammarström, chef för förhandlingsenheten vid IF Metalls förbundskontor, bekräftar att tvisten nu är löst.

– Det enda som återstår är att underteckna förhandlingsprotokoll.

Gäller bara Skövde

Nicklas Nilsson, ombudsman vid Fastighets, understryker att uppgörelsen bara gäller Volvos fabrik i Skövde.

ISS har tagit över ansvaret för fastighetsskötsel även på andra orter där Volvo har produktion: Eskilstuna, Umeå och Arvika med flera.

På de här orterna fick den personal som sköter fastigheterna söka sina jobb på nytt i samband med att ISS tog över. På sina ”nya” jobb har de Fastighets avtal, något som inte påverkas av uppgörelsen om Skövdefabriken.

– Och uppgörelsen i Skövde gäller bara den pågående upphandlingsperioden. Sedan ska en ny bedömning göras av vem som ska organisera de anställda, säger Nicklas Nilsson.

IF Metalls medlemmar i Skövde jobbar bara innanför Volvos grindar, och en del av deras arbetsuppgifter är underhåll som är nödvändigt för Volvos produktion. På andra orter kan det se helt annorlunda ut, säger Håkan Hammarström.

Kollektivavtalskrav väntar

Så fort Linda Laurio och hennes kollegor i IF Metallklubben i Skövde fått papper på att de ska tillhöra IF Metall kommer de att begära att få teckna ett lokalt avtal med ISS.

Den personal som städar lokalerna, hanterar avfall, kläder och annat ska även i fortsättningen tillhöra Fastighets klubb vid ISS.

Förhoppningen är alltså att ISS ska godta att ha två avtal, säger Linda Laurio.

– Vi som jobbar här accepterar att vi är två klubbar. Vi hjälper varandra ändå.