När städarna rekryterades i Polen fick de löften om att de skulle bo och arbeta lagligt i Sverige. De skulle tjäna sju euro i timmen och få bo gratis.

Men när det uppdagades att de drygt 20 städarna jobbat illegalt i landet sprack upplägget, och den svenska städfirma som städarna arbetade för åtalades för människoexploatering och brott mot utlänningslagen.

I en lång rad förhör beskriver arbetarna från Ukraina, Ryssland och Moldavien hur de rekryterades i Polen, skickades till Sverige – och kom fram till överfulla boenden i Göteborg.

Övervakade natt och dag

Som Arbetet berättat utsattes städarna för kameraövervakning dygnet runt där de bodde. Tvärt emot vad de blivit lovade drogs hyra från lönen.

De städade gym, kontor och bostäder från tidigt till sent, ofta sex dagar i veckan och utan pauser.

Och när de började inse att de befann sig i Sverige illegalt hotade städbolagets vd dem med utvisning om de avslöjade vad som pågick.

Men de här villkoren räcker inte för att städföretagaren ska fällas för människoexploatering, enligt domen från tingsrätten i Göteborg i dag.

För det brottet (som kan ge fängelse i upp till fyra år) krävs att arbetsgivaren har utnyttjat arbetarnas utsatta situation, att de lurats eller tvingats till arbetet och att de jobbat på ”uppenbart orimliga villkor”.

Bevisningen når inte upp till de kraven, enligt tingsrätten.

Vilseleddes

Det är visserligen klarlagt att åtminstone en del av städarna har vilseletts med uppgifter om att de skulle arbeta legalt i Sverige. Och kameraövervakningen var onekligen ett angrepp på arbetarnas integritet.

Men städarna har inte varit i en sådan beroendeställning till städföretagaren som krävs för att det ska handla om människoexploatering.

Och då räcker det inte att arbetsvillkoren har varit orimliga, med löner långt under de 160 kronor (inklusive semesterersättning) som skulle ha gällt med kollektivavtal.

Städarna kan helt enkelt ha jämfört villkoren i Sverige med vad de hade kunnat tjäna i hemlandet, och funnit att de var acceptabla, resonerar tingsrätten.

Illegal arbetskraft

Däremot fälls städföretagets vd för att han har använt utländsk arbetskraft som inte har tillstånd att bo och arbeta i Sverige. Han döms till 140 dagsböter för brott mot utlänningslagen i 23 fall. Varje dagsbot är på 180 kronor.

Han har inte ens försökt att följa reglerna för arbetskraftsinvandring, konstaterar Göteborgs tingsrätt.

Städföretagaren själv hävdar att städarna har varit anställda i Polen och utstationerade i Sverige. Men det påståendet underkänner tingsrätten.

De polska mellanhänderna sysslar inte med städning, utan har skickat arbetarna direkt till Sverige. Upplägget syftar bara till att städföretaget i Sverige ska kringgå sitt arbetsgivaransvar och slippa arbetsgivaravgifter, bedömer tingsrätten.

400 kronor blev 7 euro

Domen ger en ovanlig inblick i den svarta städbranschens ekonomi.

En tennishall i Göteborg där de utländska arbetarna städade betalade omkring 400 kronor i timmen för städningen.

Den städfirma som tog emot pengarna, och vars namn städarna bar på sina arbetskläder, behöll drygt 200 kronor per timme. Medan 172 – 185 kronor i timmen betalades vidare till den städföretagare som nu har dömts till dagsböter.

Kvar till städarna blev sju euro i timmen (drygt 80 kronor). Plus periodkort för att ta sig till jobbet med kollektivtrafik.