Peter Hellberg tar steget från förste vice ordförande till ordförande i Unionen efter att ha valts av förbundets kongress. En kongress som enligt honom drog upp tydliga riktlinjer inför framtiden.

Vad ska Unionen fokusera på de kommande åren?

– Kongressen konstaterade att vi redan gör mycket rätt. Vi är ett förbund som växer både till antal och när det gäller förtroendevalda. Samtidigt ger kongressen ett medskick att vi måste fokusera på klimatfrågorna och framtidsfrågorna när det gäller det förändrade arbetslivet. Kompetensutveckling är fortsatt en av våra viktigaste frågor. 

Unionen är Sveriges största fackförbund med nästan 600 000 yrkesaktiva medlemmar. Hur stora kan ni bli?

– Potentialen är väldigt stor eftersom vi finns på ett växande område. Det blir fler och fler tjänstemän och privat sektor går bra. Lågkonjunkturen har inte riktigt slagit till mer än på vissa delar än.

Ni har fått kritik från flera LO-förbund för att ni värvat medlemmar som borde tillhöra dem. Hur ser du på det?

– Vi har skärpt vår kontroll av nya medlemmar sedan många år tillbaka, så att vi faktiskt kollar upp om de ska vara medlemmar hos oss. Jag skulle nog säga att det handlade om orutin när Unionen bildades. I sammanslagningen fick vi nya medlemsgrupper som vi inte var vana vid. 

– Vi hade verkligen noll ambition att ta fel medlemmar. Det var olycksfall i arbetet. Men under en period i början av vår existens blev det för många olycksfall i arbetet. Det erkänner jag.

Ni är klart största förbund i TCO, och har fler medlemmar än de andra TCO-förbunden tillsammans. Vilka konsekvenser har det?

– Det är något vi och de andra TCO-förbunden förhåller oss till givetvis. Men vi är med i TCO för att vi tycker att samarbetet är viktigt och inte för att styra. Ett samarbete i en centralorgansiation blir inte bra om någon styr eller bestämmer allt. Det går ju emot själva tanken med en centralorganisation.

Vilka är de viktigaste frågorna för Unionen framöver?

– Det handlar om den ständiga omställning som vi ser i arbetslivet med arbetsuppgifter som kommer och försvinner. Våra medlemmarna ska ha möjlighet att vara relevanta och få rätt utbildning och rätt förutsättningar för att hänga med.

– Unionen finns också inom väldigt många sektorer i arbetslivet. Vi måste jobba för att få med oss alla medlemsgrupper på vagnen när det gäller både löner och villkor och att allas arbete ska värderas. 

Slutligen, hur kommer det att märkas du tar över ordförandeklubban?

– Det kommer att märkas att vi haft kongress och att vi har nya medskick till den nya styrelsen och presidiet vad vi ska driva. Sedan märks det väl att man är en annan person i tal och uttryck, men det viktiga är ju att jag förmedlar vad Unionen och medlemmarna tycker. Det här är ingen enmansshow, på något sätt.

De ska leda Unionen

Ordförande: Peter Hellberg, tidigare förste vice ordförande.

Förste vice ordförande: Victoria Kirchhoff, Sparbanken Syd, Sydväst

Andre vice ordförande: Martin Johansson, SAS Ground Handling Sweden AB, Stockholm