Gruvor och infrastruktursatsningar. På det ett klimathot som regeringen och en stor andel av vår befolkning vägrar ta på allvar. Oavsett vad man tycker är rätt väg att gå känns och bränns politikens effekter för svenska samer.

Det går inte heller särskilt bra för varken public service eller folkbildningen då de drabbats hårt av nedskärningar. Men det kämpas på!

I SVT:s dokusåpa/folkbildningssatsning ”Blottad i Sápmi” får vi följa tre svenska dokusåpakändisar med gedigen skräp-tv-erfarenhet. För en vecka ger de upp stadens bekvämligheter och flyttar in i en fjällstuga utan rinnande vatten och toalett.

Ingen hjälp med att se korkade ut

Under veckans gång får de, ihop med sin ”lärare” renskötaren Rickard Länta, utforska samisk historia och kultur. Deltagarna behöver ingen hjälp med att se korkade ut men för att göra det lite extra tydligt så utsätts de för ett antal quiz om saker de är med om och får testa.

Berättarrösten är ingen mindre än Maxida Märäk, rappare och aktivist som inte drar sig för att föra svenska samers talan trots att hon visat sig vara stockholmare (vi får i programmet lära oss att majoriteten av svenska samer bor just där).

Today years old lära sig om Sápmi

Kunskapen kring samerna och Sápmi är generellt sätt låg. Själv lyckades jag till exempel traggla mig igenom tolv goda år i skolan utan att samer eller Sápmi ens nämndes i förbifarten. Och trots besök på Nationalmuseums permanenta utställning, filmen Sameblod och en hel del läsning på egen hand vet jag mindre än vad som vore klädsamt.

Jag får anta att jag tyvärr inte är ensam om detta. Den som, liksom undertecknad, typ var today years old när komplexiteten klarnade något, får antas vara målgrupp för Blottad i Sápmi.

Om norra Sverige känner sig överkörda av ”sörlänningar” är det inget mot vad samer känner av majoritetssvenskar. Gruvor, land och tillgångar blir efter systematisk marginalisering svåra och väldigt politiskt laddade frågor.

dom är ju precis som oss

Och som om inte blodpudding var vanlig svensk mat klöks och förfasas Lisa Sidén över den blodpannkaka som lagas med renblod. Vi når någon slags peak insiktsporr när TrubbelTanja konstaterar att ”dom är ju precis som oss.” Nivån?

Det är den klassiska dokusåpa-ordningen. Deltagarna eldar på bilden av sig själv som korkade och som tittare kan du tävla mot dem i quizmomentet i SVT:s DUO-app för att känna dig lite bättre. Influencers som är tafatta i naturen och som storögt förundras över att en same bor i ett hus som ”vilken annan svensk som helst”.

Alla är nöjda och glada, eller?

Men det är väl tänkt som en win-win. Influencern får betalt för att slippa jobba, SVT kan bocka av sin samekvot OCH sin folkbildningskvot och alla är nöjda och glada. Eller?

Ambitionerna är tydliga; få oss som kollar på skräp-tv att bredda våra kunskaper om en svensk minoritet. Programmet är med sitt quizupplägg förvånansvärt faktatungt och fullt av ”åh fan”-moments.

Men hur platt programmet än är och hur överflödig Maxida Märäk än är som berättarröst kommer man inte undan hur deppigt allt är. Kunskapsnivån hos majoritetssamhället, slakten av public service, influencer-kåtheten, lyteskomiken, fördomarna, nivån.

goda intentioner men faller, inte helt oväntat, platt

Vi kommer inte ifrån att det känns riktigt, riktigt b. Vi kollade på Lisa Sidén för att hon var en galen bråkstake utan socialt konsekvenstänk. Vi charmades liksom av TrubbelTanja för att hon var en glad, berusad festprisse som kändes som en perfekt mix av en bad girl och kusinen från landet.

Den sista deltagaren, Jonathan, kom tyvärr till Paradise Hotel-festen när den var över så honom har vi knappt sett alls (vilket märks i antalet följare i sociala medier).

Vilse i Sápmi får antas ha goda intentioner men faller, inte helt oväntat, platt. Den draghjälp producenterna hoppades få av sina tre dokusåpadeltagare känns extremt överskattad. Och den här lyteskomiska taken som blivit feel good-tv för många känns riktigt, riktigt trött.

Nu har jag kikat så ni slipper. Men bara om ni lovar att läsa på lite om samernas liv, kultur, situation och historia på annat sätt.