Begreppet ”Jimmie moment” myntades av högerskribenten Kajsa Dovstad när hon utan framgång letade efter köttbullar i en butik för orientaliska matvaror. 

Skräckupplevelsen gav henne ett ”Jimmie moment”, skrev hon i en krönika i Göteborgs-Posten, något som bara kunde tolkas som att hon i Jimmie Åkessons anda ville kasta ut alla invandrare. Åtminstone de som inte säljer köttbullar. 

Det kan tyckas lite drastiskt. 

Många kommenterade att det faktisk finns ett ICA i kvarteret intill den orientaliska affären, som säkert hade köttbullar.

Men nu gällde det ju saken inte alls några köttbullar. 

Det viktiga var att förmedla avsky mot invandrare, symboliskt framförd som en saga om fel mat. 

Ett ”Jimmie moment” var skapat. 

Stoppade 5 000 bostäder

Och lika världsfrånvänt hittepå fick svenska folket höra i överflöd när mannen bakom uttrycket, SD:s partiledare Jimmie Åkesson, själv trädde fram under söndagens partiledardebatt. 

Statliga stöd för att bygga nya bostäder är inte meningsfullt, var Jimmie Åkessons inlägg i bostadsdebatten. Satsningarna driver bara upp priset utan att skapa nya bostäder, påstod han. 

Och hela bostad-Sverige tog sig för pannan. För det är ju en lika grotesk utsaga som att påstå att det inte går att hitta butiker som säljer köttbullar. 

När den borgerliga statsbudgeten med SD:s och Centerns stöd vann efter valet 2018 och det statliga investeringsstödet slopades med omedelbar verkan snabbstoppades även byggen av över 5 000 nya bostäder som var inplanerade med start våren 2019 men som nu inte kunde byggas när det statliga stödet drogs undan. 

Här var de statliga investeringsstöden inte bara en hjälp utan avgörande för att bostäderna skulle byggas.  

Fattar inte bankskatten

1965 tog riksdagen beslutet att en miljon nya bostäder skulle byggas på tio år. De offentliga stöden för dessa byggen var enorma. 

Men enligt Jimmie Åkesson är allt detta tydligen fel.

Några nya bostäder på 1960-talet? Inte alls, trots att vi alla ser miljonprogramsområden fortfarande stå runt om i vårt land. 

Ett ”Jimmie moment”, där hittepå upphöjs till sanning, var skapat i partiledardebatten. 

När en bankskatt på övervinster kom på tal (som Jimmie Åkesson inte vill ha) angav han som skäl att bankerna ändå skulle stjälpa över skattekostnaden på kunderna. 

Vilket visar att han antingen inte vet hur bankskatten fungerar eller hade beslutat sig för att fabulera redan från början. 

Den skatt på bankernas övervinster som flera länder, även borgerligt styrda länder i Europa, redan har infört men som bara de rödgröna står bakom i Sverige är tänkt att tas ut på de övervinster som ligger över de senaste fem årens genomsnittliga vinster. 

Med den konstruktionen är det inte möjligt att vältra över någonting på kunderna. Och det är faktiskt det som är en del av poängen med hur den internationellt använda bankskatten är tänkt att fungera. Man ska inte kunna vältra över kostnaden på kunderna. 

Men inte för Jimmie Åkesson. Han fabulerar genast ihop att bankkunderna blir lidande trots att bankkunderna inte blir lidande. 

Ännu ett tvättäkta ”Jimmie moment” var skapat. 

Låtsas att alla palestinier är Hamas

Kvällens tredje uppenbara jimmie moment under partiledardebatten är enklare att förstå, ur ett SD-perspektiv. 

Det handlade om Hamas vedervärdiga angrepp på civila israeler, där Jimmie Åkesson genast buntade ihop Hamas med alla andra palestinska grupper, som om de hade samma agenda. 

Men det finns en rad människorättsorganisationer och politiska organisationer som faktiskt inte är Hamas. 

Hamas är en terrororganisation. De vann ett val i Gaza och har därefter saboterat alla öppna val. De stöds av Irans regim, Syriens diktator al-Assad och Rysslands diktator Vladimir Putin. 

Vladimir Putin stod till nyligen för övrigt så högt i kurs hos Jimmie Åkesson att SD-ledaren inte kunde välja mellan Vladimir Putin och USA:s Joe Biden. 

Genom att slänga alla muslimer i samma grupp slipper Jimmie Åkesson skilja på dem som arbetar för mänskliga rättigheter och dem som i likhet med Hamas arbetar emot dem. 

Även här för SD debatten genom att fabulera ihop ett ”Jimmie moment”. 

Lögnen är överordnad en vettig debatt. 

SD:s post-truthsamhälle är verklighet.