Almega accepterar inte de löneökningar som ingår i det normerande industrimärket som resten av arbetsmarknaden ska följa. De säger nej till att satsa på de med lägst lön. Därför varslar Kommunal om strejk för anställda på kollektivavtalet Hemserviceföretag.

Almega menar att Kommunal har ett dolt syfte med sitt varsel, men Kommunals varsel handlar helt enkelt om en sak: att det blir konsekvenser när arbetsgivare utmanar märket. 

Kommunals medlemmar kämpar i kris

I årets avtalsrörelse är det mycket som står på spel för medlemmarna i Kommunal. Inflationen har slagit hårt och många medlemmar har små, eller inga ekonomiska marginaler alls. De har varit tvungna att trolla med knäna för att få hushållsekonomin att gå ihop.

I en sådan situation är det helt avgörande att vi tillsammans satsar på de lägst avlönade. Men trots den tuffa verklighet som många lever i väljer Almega att säga nej till låglönesatsningen som är en del av det märke som industrins parter har enats om. 

Kommunal har tvingats att varsla om konflikt i samma fråga fyra gånger hittills under årets avtalsrörelse. Det är upprörande att vi återigen hamnat i ett förhandlingsläge där arbetsgivarparten, i det här fallet Almega, utmanar märket. Och så menar Almega att de ”inte förstår Kommunals agenda”. 

Almega vill trycka ner villkoren

Låglönesatsningen är en del av det normerande industrimärket. På alla avtal har det säkerställts att avtalets lägstalöner höjts i enlighet med märket som gäller på svensk arbetsmarknad. Skulle vi gå med på Almegas krav så öppnar det upp för att trycka ner villkoren för övriga arbetsmarknaden.

Så låt oss vara tydliga här – ingen arbetsgivare kommer få ett frikort.  

Vi är överens om att de som har lägst lön ska få en löneökning, men Almega menar att den inte ska vara större än vad de som tjänar mer får. För en person som tjänar 50 000 kronor i månaden skulle märket innebära en ökning på totalt 3 700 kronor under avtalsperioden.

På det här avtalet handlar det om 1681 kronor, för samma period. 

RUT – men inga schyssta löner

För Almega är det viktigt att den rikaste tiondelen i Sverige ska få sina hem städade – men inte att de som gör jobbet ska få rätt lön. Det är ett moraliskt lågvattenmärke att låta dem med lägst lön betala för att hålla i gång en redan skattesubventionerad bransch riktad till de rika.

Almega borde göra det klart för sina medlemsföretag att om de försvarar sin rätt att göra vinst men inte tycker att de har råd att betala löner i nivå med andra aktörer är det dags att lägga ner verksamheten omedelbart. 

Almega menar också att lågavlönade på ett ansvarsfullt sätt kan få större marginaler. Då genom sänkt skatt på arbete för de med lägst inkomster, regeringen har nu lagt fram sin höstbudget och vad blev då utfallet? Ett höjt RUT-avdrag och ett nytt jobbskatteavdrag för ”lågavlönade”.

Regeringens budget gynnar inte våra medlemmar

Tjänar man 40 000 kronor i månaden får man en skatteminskning med 271 kronor per månad medan den som tjänar 25 000 får nöja sig med 113 kronor i skatteminskning.

När Kommunal står upp för medlemmarna så gör vi det inte ensamma, vi har hela LO bakom oss, som står redo att lägga sympativarsel. Att låglönesatsningen gäller är en princip som väger lika tungt för oss alla och inget vi backar ifrån. Varje motpart på arbetsgivarsidan som försöker sänka något av våra gemensamma krav ska veta att vi i LO-samordningen har lovat att stå upp för varandra.

Almega, ta ert ansvar som arbetsgivarpart i denna konflikt. Det kommer inte straffa branschen – det kommer gynna den. Gör ni inte det står vi redo, med 13 andra LO-förbund i ryggen.