En 22-årig man sitter i frisörstolen i Göteborg när två maskerade män kommer in och skjuter honom i huvudet i juli 2021. Han dör.

Sedan dess har minst tretton dödsskjutningar till skett inne på, eller precis i anslutning till, arbetsplatser som gym, restauranger och butiker – utan att vara riktade mot verksamheterna.

Förra veckan sköts fyra personer, varav två miste livet, på en pub i Sandviken. En man i 20-årsåldern som omkom tros ha varit måltavlan. De andra som träffades tros inte ha varit inblandade i någon konflikt.

Pubens ägare, som inte vill ha sitt namn i tidningen, säger till Arbetet att han har drivit puben i 5,5 år men aldrig tidigare haft ens ett slagsmål. De flesta gästerna är stammisar.

– Det blir som deras andra hem, säger han och beskriver en våg av kärlek efter skjutningen.

En anställd skjuten

En anställd blev skjuten i knäet, men i längden gäller arbetsgivarens oro mer de psykiska följderna för alla i personalen.

– Vi går i terapi allihop.

Han säger att de stöttar varandra, men också får professionellt stöd via sitt försäkringsskydd. Det är oklart när polisen ger tillgång till publokalen igen. Sedan är frågan när orken att öppna finns.

– Just nu klarar jag inte att stå där, säger ägaren.

Han upplever inte att våldet har drabbat krogbranschen specifikt, utan säger att sådant här kan hända var som helst beroende på var måltavlan befinner sig. Men att det i och med utvecklingen kan finnas anledning att fundera över till exempel fler vakter.

– Ingen ska känna sig osäker på sin arbetsplats.

Inte större ökning på arbetsplatser

Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen, säger att andelen skjutningar som sker på arbetsplatser inte har ökat.

– Men när skjutningarna ökar blir det också en ökning på ställen som är arbetsplatser, för ibland befinner sig måltavlorna där.

När Arbetet frågar restaurangbranschens arbetsgivarorganisation Visita om skjutningarna påverkat deras verksamhet hänvisar man i ett skriftligt svar till att ansvaret ligger främst på polis, myndigheter och politiker. 

”Man bör öva som för brand”

Men på handelns arbetsgivarorganisation Svensk Handel säger säkerhetschefen Nina Jelver att skjutningarna i kombination med den höjda terrorhotnivån har lett till flera åtgärder.

Organisationen har skickat information om hur man ska hantera pågående dödligt våld till sina medlemsföretag. En app med checklistor för säkerhetsarbete är på väg att kompletteras. Nina Jelver säger också att man för en ny typ av dialog om säkerhet med till exempel fastighetsägare.

Svensk Handels arbete intensifierades efter dödsskjutningen på köpcentret Emporia i Malmö förra året.

– Då blev det verklighet. Det är fruktansvärt, de här gärningspersonerna tar ingen hänsyn till omgivningen, säger Nina Jelver.

Hon råder butiker att ha säkerhetsövningar varje år på samma sätt som man har regelbundna brandövningar, så att det finns rutiner för in- och utrymning.

– Kan man till exempel fälla ned jalusierna från bakom kassan, eller måste man fram till fönstren? säger hon om vad man bör tänka igenom.

Dödsskjutningar vid arbetsplatser

 • 9/7 2021 En 22-årig man skjuts av två maskerade män när han sitter hos frisören i Göteborg och blir klippt.
 • 20/8 2021 Tolvåriga Adriana skjuts ihjäl utanför McDonalds i Botkyrka söder om Stockholm. Två personer som egentligen är måltavlor finns på platsen, enligt Dagens Nyheter försöker en av dem pressa sig in genom restaurangens matlucka efter skotten.            
 • 25/8 2021 En man i 30-årsåldern skjuts ihjäl mitt på dagen när han sitter och äter inne på en restaurang i stadsdelen Skäggetorp i Linköping.
 • 22/12 2021 En 34-årig man skjuts till döds i en hotellreception i centrala Stockholm. 
 • 28/3 2022 En 54-årig man skjuts ihjäl inne på ett gym i Stockholm, tonåringen som skjuter är egentligen ute efter en annan person.
 • 28/4 2022 En maskerad man skjuter ihjäl en 25-åring som tränar inne på ett gym i Göteborg. 
 • 7/7 2022 En man i 20-årsåldern skjuts när han kliver ut från en matbutik i Göteborg och omkommer senare av sina skador.
 • 19/8 2022 En femtonårig pojke skjuter ihjäl en 31-åring bland andra kunder inne på köpcentret Emporia i Malmö. Ytterligare en person, som inte är måltavla, träffas men överlever.
 • 28/1 2023 En 15-åring skjuts till döds inne på en sushirestaurang i Skogås söder om Stockholm.
 • 5/4 2023 En man i 30-årsåldern skjuts ihjäl utomhus i Skärholmens centrum söder om Stockholm. Flera kulor går in genom fönstret till en bingohall, intill den ligger en restaurang, skriver Aftonbladet
 • 17/5 2023 En man dör och två skadas efter skottlossning vid en grill i Rågsved i södra Stockholm.
 • 10/6 2023 En 15-åring och en man i 45-årsåldern avlider efter skottlossning utomhus i Farsta centrum, intill butiker och tunnelbana. Ytterligare två personer skadas.
 • 7/8 2023 En man i 20-årsåldern skjuts ihjäl inne i Sätra centrum i södra Stockholm en måndagskväll, SVT uppger att mycket folk befann sig inne i gallerian.
 • 22/9 2023 Fyra blir skjutna och två personer omkommer efter skjutningen inne på puben i Sandviken.