Du ska kunna vara hemma från jobbet om du blir sjuk. Så enkelt är det. Trots det är det en stor majoritet i handeln som går till jobbet ändå, det visar Handels nya rapport “Sjuk på jobbet”. 7 av 10 går till jobbet någon gång under ett år trots sjukdom, 3 av 10 gör det ofta.

Handeln är inte unik, bland befolkning i stort är det runt sextio procent som går sjuka till jobbet.  

Anledningarna är lika väntade som oroväckande. De två vanligaste anledningarna att anställda går sjuka till jobbet är att de helt enkelt inte har råd att vara hemma och att de inte vill lämna kollegorna i sticket.  

Varje person som tvingas välja mellan att stanna hemma vid sjukdom och att få ihop tillräckligt för att få vardagen att gå ihop är ett misslyckande för Sverige.

Enda nordiska landet med karensavdrag

Det är ett misslyckande som till stor del är politiskt. Vi är det enda landet i Norden som har ett karensavdrag, ett avdrag som görs på din sjuklön när du behöver vara hemma från jobbet.  

Att vi har anställda i butiker, på lager eller frisörsalonger som går sjuka till jobbet för att de inte har råd att vara hemma är ett politiskt beslut. Det är hög tid att vi tar efter våra grannländer och avskaffar karensavdraget. 

Det andra stora problemet är att vi har en utbredd underbemanning i många branscher, inklusive handeln.

På många arbetsplatser räcker personalen knappt till för att utföra de arbetsuppgifter som finns, än mindre om någon blir sjuk. 

Ordentlig bemanning måste finnas

Arbetsgivare har ansvaret för att styra verksamheten och erbjuda en schysst arbetsmiljö. Då måste de också se till att det finns en ordentlig bemanning som inte fallerar vid ett kort sjukdomsfall.  

Självklart finns här ett eget ansvar. Om du är sjuk bör du stanna hemma, för din egen skull och för alla andra som riskerar att smittas.

Men om vi inför lagar som straffar sjuka, som karensavdraget, och planerar våra arbeten så att en kortare sjukdom går ut över allas arbetsmiljö får vi dessa väntade konsekvenser.  

Ingen ska gå sjuk till jobbet

Ingen ska behöva gå sjuk till jobbet.

Vi tjänar alla på att sjuka stannar hemma från jobbet och inte smittar resten av oss eller blir ännu sjukare på grund av bristen på vila.

Det är dags att avskaffa karensavdraget och sluta upp med den ständiga underbemanningen.