En människa ligger på marken. Ansiktet är sönderslaget. Stora, röda pölar av blod har bildats i asfalten.

– Sluta filma, säger någon i bakgrunden på videoklippet.

Vem eller vad som ligger bakom det blodiga ansiktet framgår inte i klippet.

Vad vi vet är att det hade varit Skånederby i herrfotbollens näst högsta serie, Superettan, mellan Helsingborgs IF och Landskrona BoIS. Efter matchen skulle Landskronas supportrar ta sig de dryga två milen med buss hem till Landskrona.

Polisen fortsätter slå

Nästa filmklipp: supportrar till Landskrona BoIS står inringade mellan sin buss och ett kravallstaket. Polisen har trängt in dem. Civilklädda poliser viftar ursinnigt med sina batonger in i folkmassan och använder pepparsprej mot människor som har ansiktet bortvänt. Supportrarna har ingenstans att ta vägen från pepparsprej eller batongslagen.

Panik. Tumult. Folk sträcker upp händerna i luften för att visa att man är ofarlig. Polisen bryr sig inte och fortsätter slå.

– Det kan säkert ha funnits skäl att ta upp batongen och dela ut ett eller två slag, men när det blir tre, fyra eller fem slag så är det helt uppenbart för mig att man inte löser uppgiften utan det blir istället i syfte att straffa någon, säger Fredrik Brokopp, polis i Helsingborg för SPT (särskild polistaktik) till fotbollsprogrammet Tuttosvenskan på Youtube.

Det är varken första eller sista gången polisen på egen hand eskalerat situationer och brukat omotiverat våld i samband med fotbollsmatcher.

Jag minns maktlösheten

2018 var jag på allsvensk premiär i Malmö. Malmö FF tog emot AIK. Det som skulle vara en folkfest slutade i något annat.

Efter matchen uppstod en mindre dispyt mellan tre-fyra personer inne på arenan, en situation som enkelt hade kunnat avvärjts om polisen agerat lugnt. Polisen valde en annan strategi.

Ska jag vara helt ärlig bryr jag mig inte nämnvärt. Det finns extremt få tillfällen då det kan anses legitimt att bruka den här typen av våld.

Jag minns hur civilklädda poliser kom springandes med dragna batonger och började slå skoningslöst mot allt som rörde sig. En tjej drogs till marken av polisen och slog i huvudet. Hon hade ingenting att göra med den ursprungliga dispyten.

Folk försökte hjälpa henne. Men så fort människor närmade sig delade polisen ut slag med sina batonger. Mer tumult uppstod. Fler poliser kom för att understödja sina kollegor. Fler batongslag delades ut.

Jag minns känslan av maktlöshet. Att inte kunna hjälpa dem som slagits till marken. Polisen vevade mer så fort någon försökte hjälpa till. Människor blev misshandlade av dem som var där för att skydda oss och upprätthålla ordning. Istället skapade de kaos.

Utredningarna läggs ner

För fotbollssupportrar är polisens övervåld vardag. 2015 blev en supporter omringad och misshandlad av poliser. 2019 spreds filmer på hur polisen slog människor med batong och hotade att bryta folks fingrar. 2021 ringade polisen in supportrar på Solna station och använde pepparsprej. Exemplen är många.

Vad som kommer ske nu är nog samma sak som alltid sker. Polisen anmäler sig själv för att det ska se bra ut, men utredningen kommer läggas ner. Det är så det alltid går till och jag gissar att det är exakt vad som kommer hända även den här gången. Rättsapparaten har en tendens att se mellan fingrarna när polisen brukar övervåld. Konsekvenserna för handlandet uteblir.

En liten brasklapp är att jag inte vet vad som hänt innan det börjar filmas i klippen från Helsingborg. Ska jag vara helt ärlig bryr jag mig inte nämnvärt. Det finns extremt få tillfällen då det kan anses legitimt att bruka den här typen av våld.

Polisen gör mig mer osäker än trygg

– Det är inte bra för polisen och Polismyndigheterna att vi försätter oss i de här situationerna. Jag ser en risk med att vi riskerar att eskalera situationer kring fotbollen och att det är vi, Polis och Polismyndigheterna, som blir motståndaren, säger Fredrik Brokopp till Tuttosvenskan om händelserna i Helsingborg.

Jag har varit på tillräckligt många fotbollsmatcher för att i mångt och mycket ha tappat förtroendet för polisen. Inte bara förtroendet. Ofta gör polisen att jag känner mig mer osäker än trygg.

Jag tror inte jag är ensam om den känslan.