Tisdag den 25 juli faller en man i 45-årsåldern från ett tak i Ölmstad, mellan Gränna och Jönköping. Mannen är där och jobbar. Enligt SVT Jönköping utför han måleriarbete och är på väg ner från taket när olyckan sker. 

Han har livshotande skador och förs till Länssjukhuset Ryhov. Två dagar efter olyckan, på torsdagen, avlider mannen. 

Han är en av flera som mist livet på jobbet under sommaren. Några dagar tidigare omkom en annan man i en arbetsplatsolycka på totalförsvarets anläggning i Nynäshamn, rapporterar SVT Stockholm. En transformator välte över mannen som jobbade ensam med underhållsarbete. 

Veckan före det, den 11 juli, omkom en strålskyddstekniker i 35-årsåldern, på Ringhals kärnkraftverk. I Arbetsmiljöverkets lista över alla dödsolyckor i arbetslivet står det att mannen klämts under en container.

Nio personer omkom

Det här är bara några av sommarens arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. Enligt Arbetsmiljöverkets statistik blev det en olyckstyngd sommar på Sveriges arbetsplatser. Under juni och juli omkom totalt nio personer i arbetet. 

Som Sveriges radio Ekot rapporterat har året hittills varit ovanligt olycksdrabbat. Från januari till och med juli avled 28 personer i sitt arbete. Det är den högsta siffran sedan 2011. 

– Det är fruktansvärda tragedier. Arbetsmiljöverket gör allt vi kan för att få ner de här siffrorna så långt det går, säger Per Nylén, avdelningsdirektör på Arbetsmiljöverket, till Ekot. 

Därtill dog tre ytterligare personer ”utanför arbetskraften”. Det handlar exempelvis om personer som varit i Sverige och jobbat på uppdrag av utländska bolag. Totalt har alltså 31 personer mist livet på svensk arbetsmarknad hittills i år, enligt Arbetsmiljöverkets siffror. 

”Konstig människosyn”

Mest utsatta är de som jobbar inom bygg och transport. Beskrivningarna av olyckorna på Arbetsmiljöverkets lista handlar, liksom tidigare år, ofta om fall, kollisioner och klämskador.

Johnny Rindebrant, arbetsmiljöansvarig och regionalt skyddsombud på fackförbundet Byggnads, kallar utvecklingen ”bedrövlig”. 

– Vissa företag har en konstig människosyn. Och det behövs att beställarna tar ett större ansvar att granska de företag man handlar upp. Hur jobbar man med arbetsmiljön? Gör man riskanalyser som är värda någonting? säger han till Ekot. 

Enligt Arbetsmiljöverkets Per Nylén saknas ofta riskbedömningar av arbetet hos de arbetsgivare där någon avlidit i en arbetsplatsolycka. Hade sådana bedömningar gjorts hade många dödsolyckor kunnat undvikas, poängterar han.