Förbered dig för intervjun

Var förberedd! Läs på om arbetsplatsen för att visa att du är engagerad. Tänk noga igenom vad du ska ha på dig och välj kläder som du känner dig bekväm i och som passar den bransch du söker jobb i. Kontrollera i förväg bästa färdväg, så du vet hur du ska ta dig till mötet.

Se till att vara på plats i god tid, så att du inte kommer med andan i halsen. Ta också med dig arbetsgivarens telefonnummer, ifall det händer något på vägen och du behöver få tag på den/ de du ska träffa.

Vad ska jag säga?

Generellt ska du komma ihåg att du ska lyfta fram och fokusera på ditt professionella jag, alltså vad du kan bidra med som yrkesperson. Läs gärna igenom jobbannonsen några extra gånger. Vad söker arbetsgivaren efter? Kan du komma på några konkreta situationer då du använt dig av det som söks?

Helst ska exemplen komma från tidigare arbetsliv. Har du inget sådant kan personliga färdigheter bli ett plus även yrkesmässigt. Om du till exempel är bra på att laga mat vid privata fester, men kok-konst inte efterfrågas på just detta jobb: lyft att du är bra på att planera och hålla i större arrangemang – om det är något som är viktigt i den aktuella tjänsten. 

Undvik det här

Att inte ha koll på vad det är för typ av tjänst du har sökt eller inte känna till något om arbetsplatsen, är ett misstag. Det ger arbetsgivaren intryck av att du inte är intresserad av jobbet, och sådana medarbetare vill ingen ha.

Var också noga med att visa att du lyssnar och ser alla som intervjuar dig. Ha ögonkontakt, ni har ett gemensamt samtal. Undvik att vara otrevlig på något sätt och håll dig till sanningen. Det är heller inte bra att komma för sent utan att höra av sig och naturligtvis inte vara alkohol- eller drogpåverkad.

Undvik att lukta starkt av exempelvis cigarettrök eller mycket parfym, tänk på att det kan finnas allergiker. 

Vilka frågor kan jag få på anställningsintervjun?

Det beror förstås på vilken typ av jobb du söker. Det är alltid bra att tänka igenom vilka frågor som du tror kan komma, och vad du ska svara för att ge en så bra bild av dig själv som möjligt.

Vi har listat några av de vanligaste här nedan. Tänk igenom om du tror att de kommer att komma på intervjun inför just det jobb du har sökt och öva gärna i förväg genom att bli intervjuad av en vän eller familjemedlem.

”Berätta lite om dig själv”

Lite uppvärmning med en mer öppen fråga. Öva gärna in ett svar i förväg så du vet vad du ska säga. Fokusera på saker som är relevanta för jobbet, som utbildning och tidigare jobb. Undvik sådant som är relaterat till ditt privatliv. Vill chefen veta mer om det kommer de fråga vidare.

“Varför ska vi anställa just dig?”

Alla arbetsgivare vill ha medarbetare som är motiverade till och gillar sitt jobb. Då gör man det ofta bra, trivs och stannar. 

Ett tips kan därför vara att berätta vad i jobbet som du tror kommer göra dig motiverad och varför du tror det. Genom att i förväg läsa på om arbetsplatsen och jobbet kan du också hitta något i dina tidigare erfarenheter, egenskaper eller styrkor som kan bidra just till den här arbetsplatsens utveckling.

”Vilken är din största svaghet?”

Det här är en fråga som kan kännas svår för många. Men du löser det inte genom att säga att du är perfekt, för det är ingen. Det signalerar dessutom att du inte är intresserad av att jobba med dig själv.

Lyft i stället sådant som du aktivt arbetar med att förbättra. Då visar du att du är medveten om dina svagheter, vill utvecklas och lära. Undvik dock att lyfta sådant som är särskilt viktigt för tjänsten. Om du söker jobb som byggnadsarbetare bör du kanske inte säga att du är höjdrädd, om du söker jobb som resurspedagog bör du inte framhålla kort stubin. Då är du troligen inte rätt person för jobbet.

Det finns dock undantag: om svagheten har vänts till en styrka. Du kanske hade kort stubin som barn och kan därmed ha lättare att sätta dig in i elevers situation. 

Vad ska jag svara på frågan om mina svagheter?

När du tar upp dina svaga sidor ska du använda dig av exempel som är relaterade till antingen kompetenser/vanor eller egenskaper. 

Ta upp din svaga sida först. Därefter ger du mer sammanhang och ett specifikt exempel om var den svaga sidan syns. Det hjälper potentiella arbetsgivare att förstå hur långt du har kommit när det gäller självinsikt och hur engagerad du är i din professionella utveckling, skriver bland andra karriärguiden Indeed på sin hemsida.

”Vilka är dina bästa egenskaper?”

Även det här kan vara svårt, för hur framhåller man sig själv utan att låta som en överlägsen besserwisser?

Tänk på att ha ett ödmjukt tonfall. Berätta gärna om situationsspecifika tillfällen för att både undvika floskler som inte betyder något och för att ge exempel på hur din kompetens kan påverka positivt: ”det har underlättat för chefen att jag har så lätt att skapa god kontakt med alla typer av människor. Om det blir något problem i utförande så har vi denna goda grundkontakt att falla tillbaka på” eller: ” jag är en lugn och trygg person, det brukar färga av sig på brukarna/barngruppen” eller något dylikt. 

Vad gör du om fem år?

Det här är en fråga som arbetsgivaren kan ställa för att ”fiska efter” hur länge du kan tänkas stanna inom organisationen.

Man vill inte anställda någon som säger upp sig om en månad. Så oavsett vad du har för lösa framtidsplaner, få det att låta som att du vill stanna en längre period. Vem vet: kanske trivs du så bra att du faktiskt också gör det. Fokusera på det professionella planet, visa gärna att du vill utvecklas inom ditt yrke och tror att det finns möjligheter till det på arbetsplatsen. 

”Varför vill du ha det här jobbet”?

Berätta tydligt om varför du är intresserad av tjänsten och varför just du kan passa för jobbet. Lyft fram dina erfarenheter och din utbildning och berätta för arbetsgivaren om varför detta jobb känns lockande och vad det har som du saknat på tidigare arbetsplatser.

Rådgivarens bästa tips

Trygghetsrådets rådgivare Britt Marie LaBrosse har lång erfarenhet av intervjuträning och tipsar om tolv frågor du borde öva på innan du sätter dig i intervjustolen. Läs mer här och spana in tipsen om hur du skriver ett bra cv och hittar de ”dolda” jobben.

Källor/ läs mer: Arbetsförmedlingen, jobbcoach.se, kommunal.se, monster.se, jobsolution.se, tng.se, indeed.com.