Tog in konsult för att göra sitt eget jobb

En anställd på trafikförvaltningen i Region Stockholm anlitade 2019 och 2020 en konsult för att utföra det arbete han själv borde ha gjort. Konsulten kostade skattebetalarna flera hundra tusen kronor.  De planer och beslut som konsulten skrev lämnade den anställde sedan vidare som om han skrivit dem själv. Mannen fuskade dessutom med både arbetstid, upphandlingar och annat och avskedades när det uppdagades.

Ringde sig själv

En anställd på Skatteverkets skatteupplysning tröttnade på att prata med kunder. I stället ringde han sig själv – i 55 timmar, vilket DN var först att berätta om. När mannen ringt upp sig själv markerades han som upptagen i systemet och inkommande samtal kopplades till andra handläggare. När fusket uppdagades hösten 2021 sa mannen att han använt tiden till att ta rast eller uppdatera sina kunskaper. Han sa också att han haft ”extremt låg motivation för jobbet”. Mannen fick behålla sitt jobb, men straffades med ett löneavdrag på 25 procent av en månadslön.

Ville förbättra samtalsstatistiken

Även en kvinnlig arbetsförmedlare i Norrbotten pratade mycket med sig själv 2021. I stället för att ringa upp arbetslösa på inbokade planeringssamtal ringde hon till sin egen mobiltelefon. Totalt ringde hon 661 sådana samtal som varade i sammanlagt 80 timmar. Hon förklarade sitt beteende med att hon mådde dåligt av hemarbete och inte ville ta upp det med sin chef. Samtidigt ville hon förbättra sin samtalsstatistik, uppger SVT Norrbotten, som var första med att berätta historien. Kvinnan fick behålla sitt jobb, men straffades även hon med ett löneavdrag på 25 procent av en månadslön.

Anställdes av sin mamma – jobbade aldrig

När en ny jobbmobil aldrig hämtades ut efter sommaren 2018, visade det sig att den var till en anställd som ingen av kollegorna på Falun kommun någonsin sett till. Mannen var son till en enhetschef på kommunen och det var hon som både anställt honom och godkänt hans tjänstgöringsrapporter i 14 år utan att han jobbat, enligt SVT Nyheter Dalarna som följde fallet. Totalt hade mamman och sonen lurat kommunen på 4,2 miljoner kronor. Båda avskedades och de dömdes för trolöshet mot huvudman till villkorlig dom med samhällstjänst och dagsböter.

Rullade tummarna i 14 år

Mästaren är nog den kommunanställda mannen i Tyskland som inte lyfte ett finger, utan bara lön, sammanlagt 6,5 miljoner kronor, under 14 år. Han blev världskändis 2012 då bland andra DN berättade om avskedsmejlet han skickade när han skulle gå i pension. ”Sedan 1998 har jag varit här, men ändå inte. Så jag går väl förberedd mot min pension” skrev mannen. Att han kunnat sitta av tiden på jobbet berodde på att andra fått ta över hans arbetsuppgifter i en omorganisation, och att han aldrig utförde det han i stället borde gjort utan lät andra avdelningar sköta det. Att ingen någonsin kontrollerade vad han egentligen gjorde bidrog förstås också.