Djurvårdaren efter schimpansdramat på Furuvik: ”Har inte fått sörja ifred”
Över ett halvår har gått sedan schimpanserna på Furuvik rymde och fick avlivas. För djurvårdaren Rickard Beldt var det som att förlora sina vänner, och han går fortfarande i samtalsstöd. ”Det är en sorg som inte riktigt vill släppa”, säger han.
Den 14 december 2022 händer det som inte får hända. De sju schimpanserna på Furuviksparken utanför Gävle rymmer ur sitt hägn. Gallerdörren har stått öppen.
När schimpansen Linda och hennes adoptivson Torsten hittas ute i parken vid tivolit skjuts de ihjäl. Senare skjuts även tre schimpanser som befinner sig i aphuset och lyckats öppna fönstren inifrån. Två dör, Manda och den världsberömda Santino. Selma skadas men överlever.
I tre dagar är Selma och två andra schimpanser ensamma i aphuset. Det är minusgrader och dörrarna står öppna. Enligt parken är det för osäkert för personalen att gå in.
Hård ton
I TV4:s dokumentär Schimpanserna på Furuvik berättas om skeendet som väckt kritik långt bortom Sveriges gränser. Experter och en tidigare djurvårdare på parken ifrågasätter om djuren hade behövt avlivas. Parkens vd menar att beslutet var svårt men rätt. Personalens säkerhet gick först.
På grund av den hårda tonen i sociala medier har de som jobbade mitt i dramat hållits anonyma. Någon skrev att de anställda borde sättas i bur, en annan att de borde skjutas.
Rickard Beldt är djurvårdare på Furuvik men var på facklig kurs den där decemberdagen.
– Vi har försökt undvika att läsa på sociala medier. Det känns som att vi inte fått sörja ifred. Vår kompetens har ifrågasatts och tyvärr har man tagit åt sig mer än man borde, säger Rickard Beldt som även är skyddsombud.
Schimpanserna på Furuvik
Den 14 december rymde flera schimpanser från Furuviksparken. Senare stod det klart att en gallerdörr lämnats öppen av misstag av en djurvårdare och två djurvårdare har missat att kontrollera den.
Fyra schimpanser sköts till döds, något som enligt Furuvik var nödvändigt av säkerhetsskäl.
Händelsen har väckt starka reaktioner mot parken. Artisten Theoz avbokade sin konsert efter att ha tagit emot hot på grund av att han skulle spela på Furuvik.
Länsstyrelsens utredning visade att parken uppfyllt sitt ansvar som djurhållare, men att de inte sökt den nödvändiga dispensen för distansavlivning. Arbetsmiljöverket har valt att inte vidta några åtgärder efter händelsen. Furuviks egen utredning, gjord av ett externt bolag, kom fram till att bristande rutiner och mänskliga misstag ledde till rymningen. Polisens utredning om brott mot djurskyddslagen pågår ännu.
Var som vänner
Ett halvår efter händelsen går han fortfarande i samtalsstöd. Aporna som dog var som vänner. De hade umgåtts dagligen i flera år.
– Måendet går upp och ner, helt ärligt. Det är en sorg som inte riktigt vill släppa, särskilt när man pratar om det.
Rickard Beldt har funderat mycket över vad mer han hade kunnat göra för att förebygga tragedin. Hade han som skyddsombud kunnat driva någon fråga mer? Till slut har han också landat i att det var rätt beslut att avliva schimpanserna.
– Vi kanske hade kunnat göra på ett annat sätt om förutsättningarna varit annorlunda. Men utifrån hur det såg ut var det enda alternativet.
”Barn frågar mer”
I mitten av maj premiäröppnade parken. Då demonstrerade djurrättsaktivister och allmänhet, men enligt Rickard Beldt så gick det lugnt till. Han är positivt överraskad av bemötandet från besökarna, något helt annat än det på sociala medier.
– Folk har frågor, definitivt. Det är lite försiktiga när de närmar sig. Barn har mindre filter och frågar mer. Vi förklarar så gott det går.
Rickard Beldt
Ålder: 29
Yrke: Djurvårdare
Jobbat på Furuvik sedan: 2017